Током полагања заклетве, како преносе скопски медији, Сиљановска Давкова није изговорила реч "Северна" која је саставни део уставног назива те државе.

- Изјављујем да ћу функцију председника Републике Македоније обављати савесно и одговорно. Поштоваћу Устав и законе и штитити суверенитет и територијални интегритет Републике Македоније - рекла је Сиљановска, преноси македонски Плусинфо.

Она је у парламенту изјавила да ће бити председница свих грађана и да неће "правити разлику између њих на основу етничке, верске, полне или било које друге" припадности. Сиљановска је свој говор посветила женама због којих је, према њеним речима, одлучила да се кандидује.

- Нажалост, нема много жена у политици. Срећна сам што инспиришем друге жене. Ако ја могу да будем председница, можете и ви - указала је Сиљановска која је победила у другом кругу избора као кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Новоизабрана председница Северне Македоније, је универзитетска професорка на Правном факултету у Скопљу на предмету "Уставно право и политички системи". Сиљановска Давкова биће шеста председница Северне Македоније и прва жена изабрана на ову функцију.

Грчка амбасадорка напустила церемонију

Сиљановска Давкова је положила заклетву и обновила дипломатски спор са суседном Грчком.

Грчки амбасадор у Скопљу Софија Филипид је због њеног изостављања речи "Северна" напустила церемонију инаугурације, док је грчко Министарство спољних послова касније издало саопштење у којем се наводи да је нова председница тим поступком прекршила споразум између две земље.

Министарство је оценило да то доводи у опасност билатералне односе и шансе Северне Македоније да се придружи Европској унији.

Употреба назива "Македонија" изазива снажну одбојност у Грчкој, а Атина оптужује свог северног сусједа за присвајање грчког имена и историје старогрчке краљевине Македоније, која је постојала вековима пре доласка словенских народа.

Вишедеценијски спор решен је 2018. кад су обе стране потписале споразум. Тада је усвојен уставни назив "Северна Македонија". Грчка је тада повукла свој приговор на улазак Северне Македоније у НАТО и подношење захтева за чланство у ЕУ.

БОНУС ВИДЕО: