Прво место на које помислите када треба да угостите странце у Београду и покажите им сву чаролију нашег града? Скадарлија, наравно!

Славна боемска четврт, синоним за добре ресторане и кафане које су очувале стари дух, “сведок” безброј пијаних, веселих ноћи и “чаробни” кутак, без поговора представља душу престонице у коју се сви, домаћи и странци, радо враћају.

Угнеждена између Дечанске и Улице Ђорђа Јовановића, дуга непуних 600 метара, Скадарска улица може да се похвали боемским стажом дугим век и по, јер су након 1869. године овде почеле да ничу бројне кафане. Народно позориште је отворено у близини, па је великом броју глумаца и осталих извођача одједном био потребан смештај у близини. А где су уметници, зна се, ту је и боемија и лумперајка до ноћи!

Ипак, има Скадарлија и још нечим да се похвали. Она је једна од ретких улица у Београду која је своје име променила само једном!

Ружина, а не Скадарска?!

Скадарска улица уцртана је у план Београда 1854. године. Иако је постојала још од 1720. име је добила 1872. и исто носи све до данас!

Једини пут када се није тако звала било је за време аустро-угарске окупације током Првог светског рата. Тада јој је име промењено у Ружину улицу, али одмах после ослобођења, враћен је стари назив.

И Београђани су поново у омиљене кафане могли да иду у Скадарлију… и тако све до данашњих дана.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: