Холивудска глумица Оливија Ман већ неко време се бори против карцинома, а сада је у ексклузивном интервјуу за Вогуе причала о свом здрављу и тешким одлукама које су морале бити донете.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Америчка глумица прошле године је добила дијагнозу рака дојке и недавно је имала двоструку мастектомију, а сада је открила да је морала да се подвргне и хистеректомији.

– Сада сам имала и потпуну хистеректомију. Извадили су ми материцу, јајовод и јајнике – рекла је глумица. – Урадити пуну хистеректомију је била велика одлука, али је то било најбоље за мене јер морам да будем ту за своју породицу.

Оливији је канцер откривен 2023, а она је тужне вести поделила тек у марту ове године. Током лечења јој је речено да ће морати да "уклони неке хормоне" из свог тела да би избегла да јој се рак врати.

– Имала сам један прави тренутак панике – присетила се она сад. – Прави слом. Зато што је тако чудно кад сте с овим телом цео свој живот, имали сте ментруацију тако дуго, осећали кад овулирате, а онда то одједном нестане.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Оливија је мама двогодишњег дечака Малколма, код је добила са својим партнером Џоном Маланијем.

– Пријатељи су покушавали да ме увеселе говорећи ми: "Малколм се овога неће сећати, не брини" – рекла је глумица за Вогуе. – То је његово детињство, али је и моје мајчинство и не желим да пропустим ниједан део ако не морам.

Иако више неће моћи да буде у другом стању, она ипак има прилику да добије још биолошке деце. Како је објаснила, замрзнула је своје јајне ћелије пре хистеректомије.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Како је Оливија Ман открила да има рак?

Глумица је, иначе, испричала и да је до дијагнозе дошло након рутинске контроле, јер је желела превентивно да сазна шта јој будућност носи.

– У фебруару 2023. сам, са циљем да се активније бринем о здрављу, отишла на генетско тестирање. Два месеца касније дијагностикован ми је рак дојке. У протеклих 10 месеци сам имала четири операције, толико дана проведених у кревету, не могу ни да избројим колико – истакла је она раније на Инстаграму.

Глумица, коју смо гледали у серији "Неwсроом" и бројним холивудским филмовима, и њена сестра Сара Потс биле су негативне на БРЦА ген, за који је познато да је повезан с канцером. Испрва јој је налаз мамографије био задовољавајући, али је лекар потом одлучио да израчуна који ризик за настанак рака она има и он је износио 37 процената.

Због тога је отишла на магнетну резонанцу, а потом и на ултразвук, након чега је имала биопсију и утврђено је да има луминални тип Б рак у обема бојкама. У питању је агресиван вид рака који брзо напредује, а само месец дана касније њој је урађена двострука мастектомија.

– Једног дана сам се осећала добро, а следећег сам се пробудила у болничком кревету после десеточасовне операције – открила је она својим пратиоцима на Инстаграму. – Имала сам среће. "Ухватили" смо га на време, па сам имала шансу.