Holivudska glumica Olivija Man već neko vreme se bori protiv karcinoma, a sada je u ekskluzivnom intervjuu za Vogue pričala o svom zdravlju i teškim odlukama koje su morale biti donete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Američka glumica prošle godine je dobila dijagnozu raka dojke i nedavno je imala dvostruku mastektomiju, a sada je otkrila da je morala da se podvrgne i histerektomiji.

– Sada sam imala i potpunu histerektomiju. Izvadili su mi matericu, jajovod i jajnike – rekla je glumica. – Uraditi punu histerektomiju je bila velika odluka, ali je to bilo najbolje za mene jer moram da budem tu za svoju porodicu.

Oliviji je kancer otkriven 2023, a ona je tužne vesti podelila tek u martu ove godine. Tokom lečenja joj je rečeno da će morati da "ukloni neke hormone" iz svog tela da bi izbegla da joj se rak vrati.

– Imala sam jedan pravi trenutak panike – prisetila se ona sad. – Pravi slom. Zato što je tako čudno kad ste s ovim telom ceo svoj život, imali ste mentruaciju tako dugo, osećali kad ovulirate, a onda to odjednom nestane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Olivija je mama dvogodišnjeg dečaka Malkolma, kod je dobila sa svojim partnerom DŽonom Malanijem.

– Prijatelji su pokušavali da me uvesele govoreći mi: "Malkolm se ovoga neće sećati, ne brini" – rekla je glumica za Vogue. – To je njegovo detinjstvo, ali je i moje majčinstvo i ne želim da propustim nijedan deo ako ne moram.

Iako više neće moći da bude u drugom stanju, ona ipak ima priliku da dobije još biološke dece. Kako je objasnila, zamrznula je svoje jajne ćelije pre histerektomije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Kako je Olivija Man otkrila da ima rak?

Glumica je, inače, ispričala i da je do dijagnoze došlo nakon rutinske kontrole, jer je želela preventivno da sazna šta joj budućnost nosi.

– U februaru 2023. sam, sa ciljem da se aktivnije brinem o zdravlju, otišla na genetsko testiranje. Dva meseca kasnije dijagnostikovan mi je rak dojke. U proteklih 10 meseci sam imala četiri operacije, toliko dana provedenih u krevetu, ne mogu ni da izbrojim koliko – istakla je ona ranije na Instagramu.

Glumica, koju smo gledali u seriji "Newsroom" i brojnim holivudskim filmovima, i njena sestra Sara Pots bile su negativne na BRCA gen, za koji je poznato da je povezan s kancerom. Isprva joj je nalaz mamografije bio zadovoljavajući, ali je lekar potom odlučio da izračuna koji rizik za nastanak raka ona ima i on je iznosio 37 procenata.

Zbog toga je otišla na magnetnu rezonancu, a potom i na ultrazvuk, nakon čega je imala biopsiju i utvrđeno je da ima luminalni tip B rak u obema bojkama. U pitanju je agresivan vid raka koji brzo napreduje, a samo mesec dana kasnije njoj je urađena dvostruka mastektomija.

– Jednog dana sam se osećala dobro, a sledećeg sam se probudila u bolničkom krevetu posle desetočasovne operacije – otkrila je ona svojim pratiocima na Instagramu. – Imala sam sreće. "Uhvatili" smo ga na vreme, pa sam imala šansu.