Синоћ око 23 сата у Запрешићу је у канти за ђубре пронађен новорођени дечак умотан у ћебе. Полиција је изашла на терен по пријави двојице младића који су се враћали кући са тренинга и чули плач детета. Око поноћи дете је превезено у болницу Свети Дух.

"Синоћ, негде око 23.00 часа на подручју Запрешића, двојица младића чула су плач из канте за отпатке, а гледајући у канту приметили су да се ради о беби, а касније је утврђено да је реч о новорођенчету. Они су затражили помоћ од Хитне помоћи, односно позивом на број 112, на лице места су стигли Хитна помоц́ и полиција. Важно је напоменути да је новорођенче затечено у стабилном стању, односно превезено у Свети Дух клиничку болницу и спроводи се кривична истрага у правцу сумње да је почињено кривично дело које се квалификује као тешко убиство због рањивости жртве", рекли су у полицији за Ицз.хр.

Начелница Одељења неонатологије Клиничке болнице Свети Дух Ребека Рибичић потврдила је у уторак медијима да је новорођенче, које је синоћ примљено у болницу након што је пронађено напуштено у Запрешићу, доброг здравља и да се тренутно налази у болници.

Беба стара два сата

Код детета је брзо забележен повољан клинички одговор, стабилно је и ван животне опасности. "Дете плаче, розе је, има добру моторику, почели смо да га хранимо, живахно је, ултразвук мозга му је у реду, за сада смо презадовољне њиме", додала је она.

Дечак је на одељењу интензивне неге због потребе за посматрањем. "Ради се о дечаку са порођајном тежином од 2.230 грама и тешко је проценити колико је стар. Његова доб је отприлике 38 недеља, а у тренутку открића можда је био стар сат времена, највише два, судец́и по његовом клиничком стању када је доведен у болницу", рекао је начелник неонатологије.

На дечаку нису пронађени знаци спољашњих повреда, а крв која је била на детету била је крв мајке са порођаја. Дечак се третира као и свако друго новорођенче, уз појачане мере опреза, јер се ипак ради о специфичним стањима на почетку живота. Због специфичности случаја укључене су стручне службе, болнице и центар за социјални рад, па док се не донесе коначна одлука где и како са дететом, оно ће боравити код нас на одељењу", рекла је Рибичић.

(Индеx.хр)

БОНУС ВИДЕО: