На фотографији која се појавила на друштвеним мрежама види се како Фицо лежи на земљи, док су око њега припадници обезбеђења.

Полиција је ухватила атентатора и притворила, а потом је ограђено подручје где се десио атентат.

Фицо је хоспитализован, а хеликоптер је слетео у Банску Бистрицу, где би требало да буде оперисан у болници Рузвелт.

Премијер је погођен у тело (стомак) и руку.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Наредних пар сати биће кључно за његов опоравак.

Пуцњава се догодила испред Дома културе, где се претходно одржавала седница Владе, а након што је Фицо изашао и пришао окупљенима да их поздрави.

Како преноси Деника Н, чула су се четири пуцња од којих је један погодио Фица.

 

Ко је Роберт Фицо? 

Роберт Фицо рођен је 15. септембар 1964. године, и тренутно обавља функцију председника владе Словачке и председника странке Смер – социјалдемократија. Ожењен је Светланом, правницом и професорком коју је упознао на студијама у Братислави. Имају једног сина.

Као дете из радничке породице, дипломирао је право на Универзитету Комениус у Братислави 1986. године, а докторирао шест година после. Од дипломирања до 1995. је радио на правном институту при министарству правде Словачке. Од 1994. до 2000. је радио као заступник Словачке пред Европском комисијом за људска права и Европским судом за људска права.

Фото: Танјуг/АП

 

Фицо је постао члан Комунистичке партије Словачке 1987. године која је са сестринском Комунистичком партијом Чехословачке имала повлашћен положај у политичком систему Чехословачке. За посланика је изабран 1992. као кандидат Странке демократске левице која је настала у новембру 1989. преименовањем дотадашње Комунистичке партије.

До 2006. је био посланик у Народној ради Словачке Републике.

Након спора са сопственом странком у децембру 1999. је напушта и оснива нову странку СМЕР. С почетка је презентована као странка центра међутим убрзо је преузела позицију левичарске странке након распада Фицове претходне странке СДЛ. У периоду до 2002. странка се представљала као алтернатива и тренутној власти и опозицији под паролом „трећи пут“. Странка се представљала као словачки пандан британским лабуристима или немачком СДП. Фицо је тада изјавио „Није важно да ли је мачка бела или црна, важно је да ли лови мишеве“.

Фото: Танјуг/АП

 

Роберт Фицо је 2004. године представио идеју уједињења левичарских странака. Три странке (Социјалдемократска алтернатива, Странка демократске левице и Словачка социјалдемократска странка) су прихватиле чињеницу да немају могућност за самостални прелазак цензуса те су прихватиле позив Фица за уједињење са СМЕР-ом.

Фицова странка је тада променила назив у СМЕР-социјална демократија. Уједињење није било од великог утицаја на број гласача колико на утврђивање као водеће социјалдемократске странке као и међународно признање и повратак у Странку европских социјалиста након суспензије због сарадње са Словачком народном странком Јана Слоте која се сматра за странку екстремне деснице.

Фицова странка је однела победу освојивши највише гласова на изборима 2006. Скупштинску већину и владу су формирали са Народном странком - Покретом за демократску Словачку Владимира Мечјара и контроверзном Словачком народном странком Јана Слоте. Мечијар и Слота су водили коалицију између 1994. и 1998. када су преговори Словачке са ЕУ и НАТО били заустављени, међутим у то време је Фицо критиковао њихов рад из опозиције. Иако је Странка европских социјалиста блокирала чланство СМЕР-а након оснивања ове коалиције, у фебруару 2008. СМЕР је повратио пуноправно чланство.

Фото: Танјуг/АП

 

Роберт Фицо је избаран за председника владе 4. јула 2006. Као премијер на унутрашњем плану се заложио за преиспитивање свих одлука претходне владе, промену пореског система и ренационализацију међутим због плана за увођење евра у 2009. неке од ових идеја су морале бити одбачене. На спољашњем плану Фицо се противи постављању америчког ракетног штита у Чешкој и Пољској као и признавању Косова које је упоредио са Судетима након чега је у парламенту добио подршку свих странака осим Мађарске коалиције.

Фицо је у протекле четири године заузео радикалније позиције које укључују нападе на западне савезнике, обећања да ће зауставити војну подршку Кијеву, критиковао је санкције Русији и претио да ће уложити вето на сваку будућу позивницу за НАТО-а за Украјину.

Фицо, за кога аналитичари наводе да му је инспирација мађарски премијер Виктор Орбан, у својим говорима је наводио да су му словачки интереси у срцу и да жели да се рат заврши те због тога би и обуставио помоћ Украјини.

Дана 15. маја 2024. године, док је био на скупу у месту Хандлова, Фицо је устрељен у стомак и руку од стране непознатог нападача из масе окупљених људи, након чега је хитно превезен у болницу у Братислави у тешком стању.

БОНУС ВИДЕО: