- Са огорчењем сам примио вест о атентату на словачког премијера Роберта Фрица, овај монструозни злочин не може имати никакво оправдање, наводи се у телеграму руског лидера, преноси Спутњик.

Он је истакао да познаје Фица као храброг човека јаког духа и да се нада да ће му те особине помоћи да издржи ову тешку ситуацију.

Иначе, Фицо је у протекле четири године заузео радикалније позиције које укључују нападе на западне савезнике, обећања да ће зауставити војну подршку Кијеву, критиковао је санкције Русији и претио да ће уложити вето на сваку будућу позивницу за НАТО-а за Украјину.

Фицо, за кога аналитичари наводе да му је инспирација мађарски премијер Виктор Орбан, у својим говорима је наводио да су му словачки интереси у срцу и да жели да се рат заврши те због тога би и обуставио помоћ Украјини.

Фото: Танјуг/АП

 

Подсетимо, према последњим информацијама, премијер Словачке Роберт Фицо задобио је крварење у трбушној дупљи и остаје у операционој сали, преносе медији.

Покушај атентата на политичара догодио се у граду Гандлова, око 150 километара од Братиславе , где је одржана седница владе. Шеф владе је изашао пред масу, у том тренутку се зачуло пуцње. Како преноси Правда, рањен је у груди и стомак.

Премијерова странка Смер саопштила је да је након покушаја атентата Фицо у животној опасности и да ће „наредни сати бити одлучујући“.

Како преноси ТВ канал Маркиза, иза покушаја атентата стоји 71-годишњи писац и оснивач књижевног клуба Јурај Цинтула. Према писању листа Денник Н, нападач је пуцао на премијера из легално регистрованог краткоцевног оружја и он је приведен.

БОНУС ВИДЕО

РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону