Како је предвиђено иранским законодавством, први потпредседник Ирана Мохамад Мохбер преузеће функцију вршиоца дужности председника на 50 дана до одржавања избора.

Ко је Мохамад Мохбер?

Рођен 1. септембра 1955, Мохбер, као и покојни Раиси, сматра се блиским врховном вођи Алију Хамнеију, који има последњу реч у свим државним питањима. Мохбер је постао први потпредседник 2021. године када је Раиси изабран за председника.

Као вршилац дужности председника, Мохбер је део трочланог савета, заједно са председником парламента и шефом правосуђа, који ће организовати нове председничке изборе у року од 50 дана од смрти председника.

Мохбер је био део тима иранских званичника који су посетили Москву у октобру и пристали да руској војсци испоруче ракете земља-земља и више дронова, рекли су извори Ројтерсу у то време. Тим је такође укључивао два висока званичника иранске Револуционарне гарде и званичника Врховног савета за националну безбедност.

Фото: Танјуг/АП

 

Мохбер је раније био на челу Сетада, инвестиционог фонда повезаног са врховним вођом.

Европска унија је 2010. укључила Мохбера на листу појединаца и ентитета које је санкционисала због наводне умешаности у „активности нуклеарних или балистичких пројектила“. Две године касније његово име скинуто са листе.

Министарство финансија САД је 2013. додало је Сетад и 37 компанија на листу субјеката под санкцијама.

Подсетимо, хеликоптер са иранском делегацијом на челу са председником Ебрахимом Раисијем пао је синоћ услед лоших временских услова на брдовитом терену, а бројне спасилачке екипе кренуле су потрагу.

Међутим, како су касније објавили званичници хеликоптер председника Раисија је комплетно изгорео приликом пада.

БОНУС ВИДЕО: