Посетиоци галерије "Спајалица" имали су овог маја прилику да виде осму по реду самосталну изложбу уметнице Тање Рајковић под називом "Технотопија".

Представила се са десет слика које су настале у предходне две године. Као и у ранијим радовима, овде се наставља континуирана, неуморна посвећеност социјалним темама, друштву и његовим проблемима као целини.

 

 

Слике као да илуструју давно Хакслијево предвиђања да „нема слободе на овом свету, постоје само позлаћени кавези”, која је у метафоричком смислу постала наша реалност. Користећи свима блиску естетику поп арта и рекламних плаката из педесетих година XX века, још увек наивне, аналогне епохе која је електроници дала замајац, Тања суптилно мапира проблеме савременог, дигиталног доба.

Екрани који су у почетку отварали прозор у свет и ширили видике човечанства, данас су замке које спутавају поглед, фокусирајући га директно на понуђени формат. Уметница бира ретро визуале, као подсетник да изазови са којима се данас носимо, заправо датирају из сада већ давних времена.

 

 

Како би своје ликове, али и нас, посматраче тргла из обамрлости и отупелости на све садржаје који се путем њих деценијама сервирају у примамљивим, шљаштећим и лако сварљивим формама, она екране испуњава иконичном, фрустрирајућом шаром која означава прекид програма. Тања им даје прилику да се одмакну, да крену даље и промисле о садашњости и будућности, али они и даље остају уз своје екране скренутог погледа, чекајући да се врати програм.

 

 

Излажући своја дела у Србији, Аустрији, Италији, Норвешкој
итд.Тања је доказала да њен ликовни језик комуницира са свима и на
непретенциозан начин преноси озбиљне, универзалне поруке.