Авион Сингапур ерлајнса који је јуче полетео са лондонског аеродрома Хитроу наишао је на "јаке турбуленције" после 11 сати лета, који је требало да траје 13 сати.

Авион се срушио у такозвани 'ваздушни џеп' у тајландском ваздушном простору, бацивши путнике и посаду преко кабине. Џеф Кичн, 73-годишњи мушкарац, умро је, сумња се од срчаног удара, а најмање 30 особа је повређено, при чему седам теже. Авион је принудно слетео у Бангкок, а затим је Сингапур Аирлинес преузео оне који су могли да наставе лет из Бангкока који је стигао у Сингапур нешто пре 5 сати ујутро.

Турбуленција је почела током служења доручка

Десетине путника тихо је изашло из авиона, углавном игноришући медије који су чекали њихов долазак. Сингапурски биро за истраживање безбедности у саобраћају (ТСИБ) истражује инцидент, а амерички национални одбор за безбедност у саобраћају такође шаље своје представнике да подрже.

 

 

Изненадна турбуленција догодила се изнад Андаманског мора на западној обали Бурме, а према алату за праћење летова Флигхтрадар24, авион је пао са висине од око 11.800 метара на 9.950 метара.

Авион је ушао у "ваздушни џеп" док је кабинско особље служило доручак, а затим је наишао на турбуленције, што је навело пилоте да принудно слете. Већина повређених је ударила главом у одељак за пртљаг изнад, наносећи тешке повреде главе.

Турбуленција чистог ваздуха

Узроци турбуленције су бројни, а најочигледнији су нестабилни временски обрасци који изазивају олује, али је на овај лет могла утицати и турбуленција чистог ваздуха, коју је веома тешко открити. Од 2009. до 2018. године, америчка агенција је открила да је турбуленција чинила више од трећине пријављених ваздухопловних несрећа и да је већина резултирала једном или више озбиљних повреда, али не и оштећењем летелице.

 

 

Сингапур ерлајнс, који је познат као једна од водећих светских авио-компанија и мерило за већину индустрије, није имао ниједан већи инцидент последњих година. Последња несрећа ове компаније, која је резултирала жртвама, био је лет из Сингапура за Лос Анђелес преко Тајвана, где се срушила 31. октобра 2000. године на тајванском међународном аеродрому Таојуан, при чему су погинуле 83 од 179 људи у авиону.

 

БОНУС ВИДЕО