Како је истакао, већ се на подручју Србије дају приметити мањи громовни облаци, међутим, током поподнева и вечери биће их много више.

Негде ни кап, а негде кише за кратко време колико падне за пола месеца

- Да кажемо, слично као и јуче. И локално јак пљусак, грмљавина, летња непогода, понегде и град. Питање је само која места ће бити захваћена. Ушли смо у топли део године, када се јављају грмљавине који имају неке обиме. Јуче је у неким местима није пала ни кап кише, али тамо где је наишао облак, пало је кише колико падне за пола месеца - каже Недељко Тодоровић.

Облаци који носе громове и олују могу се регистровати сат до два унапред, па се сходно томе могу и најавити падавине.

Непогода у Београду око 17 часова!

- Гледајући актуелну ситуацију, на подручју Београда требало би око 17 часова да се деси једна од тих непогода. Још увек је неизвесно колики ће облак бити и у коме делу Београда ће бити - каже Недељко Тодоровић уа "Прва ТВ".

Гром удара у највишу тачку, али можете да страдате и у фотељи

Према речима електротехничара са дугогодишњим искуством, Бранка Зрнића, када се дешавају атмосферска пражњења најсигурније је искључити све уређаје и спустити осигураче, јер, иако гром удара у највишу тачку, можете страдати и у фотељи од пренапона.

Опасност прети и у води, а главну грешку коју правимо приликом грмљавине јесте да легнемо на земљу, истиче електротехничар.

 У тренутку тих атмосферских пражњења, човек прво што треба да уради да би се заштитио јесте да искључи све уређаје, а најједноставније је ко има фит склопку, да искључи фит склопку и елиминише доток напона - каже Бранко Зрнић и додаје:

Боље да чучнете, него да легнете

- То је стварање пре-напона који утиче на ове водове из којих ми добијамо напон у мрежи. И онда зна да буде и до 3.000 волти напона у нашој кућној инсталацији. И која инсталација није добра, зна да се запали. Чак и телевизор може да се упали кад удари гром чак и близу куће, а не директно у кућу. - каже Зрнић.

Напомиње и да гром туче у највишу тачку, али и да је грешка уколико легнемо на земљу када ударају громови.

- Не користите ни телефоне из утичнице. Никако испод те највише тачке, бар пет метара. И рецимо, многи људи греше кад су негде на отвореном простору и они легну на земљу. Нипошто да легну на земљу, боље да чучну. Боље да чучну, јер ако легну на земљу, онда проводник се још већи. А суштина је да буде што мањи проводник - каже Зрнић за "Прва" ТВ.

Шта ако нас задеси невреме током вожње

Када је реч о невремену и последицама по саобраћај, Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја рекао је јутрос за РТС да морамо пратити временску прогнозу, као и да када имамо најаву града или сличних неповољних временских ситуација, препорука је да одложимо путовање.

“Временске прилике имају велики утицај на настанак саобраћајних незгода. Пре свега, утичу на расположење возача, затим утичу на видљивост. Јуче смо имали јако обилне кише, имали смо град у неким деловима Србије, тако да то утиче на видљивост. И оно што је најбитније, временске прилике утичу на трење, односно степен пријањања пнеуматика на подлогу”, додао је Коковић.

На питање да ли је паметно паркирати се са стране, посебно ако возимо ауто-путем, или то није безбедно, Коковић напомиње да се обавезно паркирамо на првом безбедном месту.

“Али никако у тунелима, а врло често имамо такве ситуације, зато што можемо направити много гору ситуацију, чак може доћи и до незгода са фаталним исходом”, закључио је Коковић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО