Овога пута, објавио је нову листу 100 најбољих јела у Европи, а два српска специјалитета нашла су се на истој и то на виској позицији.

Боје наше земље на овој листи бранио је петровачки кулен који је на 13. месту, и комплет лепиња која се нашла на 34. месту. Подсећања ради, петровачки кулен је на једној од претходних листа заузео 26. позицију.

Петровачки кулен

Петровачки кулен, словачки кулен или Петровска клобаса је домаћи кулен са ознаком географског порекла који се производи у општини Бачки Петровац. Петровска клобаса као пикантни домаћи кулен је културно и гастрономско наслеђе словачког становништва који од давнина живи у околини Бачког Петровца.

Специфичност Петровачког кулена или Петровске кобасе је у укусу и ароми која долази од висококвалитетне сировине и мешавине зачина који се користи за производњу кулена а то су пре свега домаћа црвена љута паприка и ким. Главни састојци су: Свињско месо бута, масно ткиво, љута паприка, ким и со.

Фото: Д. Миловановић

 

Комплет лепиња

Ужичка лепиња (такође, комплет лепиња или лепиња са све) је локални специјалитет који се данас спрема у многим пекарама и кафанама ужичког и златиборског краја, односно на простору Златиборског округа и западне Србије

У изворној варијанти за припрему овог оброка потребна је пећ на дрва, лепиња, претоп, јаје и кајмак.

Лепиња погача или сомун је основа и по могућству узима се она која није тако мекана и нема тесто као обичан хлеб, већ су „мехурићи“ доста већи. Она се засече по хоризонтали са благим удубљењем према средини, тако да буде налик на посуду а горњи део налик је на поклопац. Прво се доњи део премаже зрелијим кајмаком, јер је важно да се током печења не отопи. Преко кајмака се потом размути јаје.

Затим се све стави у загрејану пећницу и пече око 10 минута. Након печења, лепиња се извади из пећнице и прелије загрејаним претопом који се сипа преко поклопаца који се држи изнад лепиње и тако слива на њу.

Фото: Shutterstock

 

Битно је да се са припремом почне док је лепиња још свежа. Претоп је слана масноћа настала печењем меса, главни састојак. Добија се тако што се сачува сок настао после печења јагњета и прасета који се добро помеша и остави да се охлади.

Подсетимо, комплет лепиња је и званично крунисана краљица, јер ју је чувени кулинарски магазин Тејст Атлас прогласио за најбољи доручак на свету у 2023. годину. Да уживају у њему скоро сваки дан, не бројећи калорије имају прилику становници Златиборског округа где се она традиционално прави. И колико год се приближавали саврменим гастрономским трендовима, традиција овде не излази из моде, па пекари имају пуне руке посла. За њу су вам потребни - лепиња, јаја, домаћи кајмак и претоп из печења. Калорично јесте, али ко воли нек изволи.

Иначе, на првом месту се налази италијанска пица наполитана. Целу листу можете погледати ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: