Топ 10 градова у којима се најбоље једе и пије:

10. Мадрид, Шпанија

На десетом месту листе налази се Мадрид, у којем никако не смете да заобиђете пијацу Сан Мигел, на којој можете да пробате свежу локалну храну и делиције.

Осим тога, цео главни град Шпаније може се похвалити сјајним ресторанима са специјалитетима кастиљске кухиње, а нека од јела која су карактеристична за ово подручје су шпанска тортиља и чурос с чоколадом, преноси хрватски портал Индекс.

9. Осака, Јапан

На деветом месту је Осака, трећи по величини град у Јапану, а нека традиционална јапанска јела као што су такојаки (куглице од хоботнице), окономијаки (слане палачинке), кушикацу (пржено месо и поврће на ражњићима) и јакитори (ражњићи печени на ватри од дрвеног угља) овде се морају пробати.

8. Копенхаген, Данска

Гастрономска сцена у главном граду Данске процветала је захваљујући ресторану Нома, кажу многи. Но, иако се овај ресторан с Мишелиновом звездицом затвара, на сцени остају други отмени ресторани који настављају да привлаче госте, као што су "Kadeau", "Vækst" и "Alchemist".

Осим тога, у Копенхагену не би требало да заобиђете ни градску пијацу, а овде се мора пробати и њихов познати хот дог, који се традиционално послужује с ремоуладе сосом и киселим краставцима.

Фото: Профимедиа

 

7. Сингапур

На седмом месту је Сингапур, који се недавно позиционирао као један од најузбудљивијих кулинарских градова на свету. У Сингапуру се налази укупно 55 ресторана с Мишелиновом препоруком, а занимљиво је да се овде може пробати и најјефтиније јело с Мишелиновом препоруком.

Реч је о пилетини у сосу од соје с пиринчем, која кошта мало више од два евра.

6. Рим, Италија

У Риму можете пробати само најбоље од италијанске кухиње ако седнете у једну од његових традиционалних траторија. Јела као што су "cacio e pepe", тестенина карбонара, пица бјанка или "penne all’arrabbiata" традиционално су из Рима и овде их можете пробати у готово сваком ресторану.

Фото: Профимедиа

 

5. Лима, Перу

На петом месту налази се главни град Перуа, чија је гастрономска сцена и те како живахна. За љубитеље традиционалне перуанске хране ту је ресторан Matria, ресторан Оссо нуди сјајне коктеле и јела с роштиља, а ту је и ресторан Mayta, који је један од 50 најбољих ресторана у Латинској Америци. Отмена четврт Сан Исидро у Лими позната је по бројним врхунским ресторанима, али и сјајним баровима.

4. Париз, Француска

Овај списак не би био потпун без Париза, који се нашао на четвртом месту. Овде можете сести у један од популарних бистроа и уживати у традиционалној француској храни, но у Паризу ћете пронаћи и прегршт места која нуде јела источноевропске, италијанске, јапанске и мексичке кухиње. А ту су, наравно, и укупно 132 ресторана с Мишелиновом препоруком.

Фото: Shutterstock

 

3. Мексико Сити, Мексико

Од познатог ресторана Пујол који нуди традиционалну мексичку храну (и налази се на списку 50 најбољих ресторана на свету у 2023.) до популарних пуестоса, штандова с уличном храном, Мексико Сити има баш све и зато се налази на трећем месту. Љубитељи мексичке кухиње овде ће доћи на своје, а можете пробати заиста све, од такоса и тортиља до енчилада и кеседиља.

2. Истанбул, Турска

На другом месту нашао се Истанбул, који својим посетиоцима нуди заиста све – од морске хране и хране с уличних колица до "fine dininga" у једном од својих пет ресторана с Мишелиновом звездицом.

Због повезаности с егејском обалом и Медитераном, али и Блиским истоком, Истанбул нуди најбоље од оба света, а овде никако не смете заобићи пијаце са зачинима.

Фото: Танјуг/АП

 

1. Токио, Јапан

Готово сви ресторани у овом граду предност дају квалитетним састојцима и традицији.

Овде ћете пробати најбољи суши и рамен, а улична храна једнако је укусна као и она у ресторанима с Мишелиновом звездицом.

Фото: Танјуг/АП

 

(еКапија)

БОНУС ВИДЕО: