Top 10 gradova u kojima se najbolje jede i pije:

10. Madrid, Španija

Na desetom mestu liste nalazi se Madrid, u kojem nikako ne smete da zaobiđete pijacu San Migel, na kojoj možete da probate svežu lokalnu hranu i delicije.

Osim toga, ceo glavni grad Španije može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i čuros s čokoladom, prenosi hrvatski portal Indeks.

9. Osaka, Japan

Na devetom mestu je Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takojaki (kuglice od hobotnice), okonomijaki (slane palačinke), kušikacu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i jakitori (ražnjići pečeni na vatri od drvenog uglja) ovde se moraju probati.

8. Kopenhagen, Danska

Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvetala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu mnogi. No, iako se ovaj restoran s Mišelinovom zvezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmeni restorani koji nastavljaju da privlače goste, kao što su "Kadeau", "Vækst" i "Alchemist".

Osim toga, u Kopenhagenu ne bi trebalo da zaobiđete ni gradsku pijacu, a ovde se mora probati i njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade sosom i kiselim krastavcima.

Foto: Profimedia

 

7. Singapur

Na sedmom mestu je Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Mišelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovde može probati i najjeftinije jelo s Mišelinovom preporukom.

Reč je o piletini u sosu od soje s pirinčem, koja košta malo više od dva evra.

6. Rim, Italija

U Rimu možete probati samo najbolje od italijanske kuhinje ako sednete u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su "cacio e pepe", testenina karbonara, pica bjanka ili "penne all’arrabbiata" tradicionalno su iz Rima i ovde ih možete probati u gotovo svakom restoranu.

Foto: Profimedia

 

5. Lima, Peru

Na petom mestu nalazi se glavni grad Perua, čija je gastronomska scena i te kako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.

4. Pariz, Francuska

Ovaj spisak ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mestu. Ovde možete sesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, no u Parizu ćete pronaći i pregršt mesta koja nude jela istočnoevropske, italijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Mišelinovom preporukom.

Foto: Shutterstock

 

3. Meksiko Siti, Meksiko

Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na spisku 50 najboljih restorana na svetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Meksiko Siti ima baš sve i zato se nalazi na trećem mestu. LJubitelji meksičke kuhinje ovde će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od takosa i tortilja do enčilada i kesedilja.

2. Istanbul, Turska

Na drugom mestu našao se Istanbul, koji svojim posetiocima nudi zaista sve – od morske hrane i hrane s uličnih kolica do "fine dininga" u jednom od svojih pet restorana s Mišelinovom zvezdicom.

Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba sveta, a ovde nikako ne smete zaobići pijace sa začinima.

Foto: Tanjug/AP

 

1. Tokio, Japan

Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji.

Ovde ćete probati najbolji suši i ramen, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Mišelinovom zvezdicom.

Foto: Tanjug/AP

 

(eKapija)

BONUS VIDEO: