Među 50 koje se nalaze na listi, visoke pozicije zauzele su i dve srpske salate. U pitanju su belolučane paprike i moravska salata koje su se pozicionirale na 21. i 22. mesto.

Prvo mesto pripalo je grčkoj salati dakos, dok je klasična grčka salata na koju smo navikli, zauzela treće mesto na listi.

Šopska salata, o čijem se poreklu često polemiše, zauzela je deveto mesto. Taste Atlas je šopsku salatu predstavio kao bugarsku nacionalnu salatu.

Ipak, svi znamo koliko je šopska salata popularna na Balkanu. Ime je dobila po Šopima, narodu koji je živeo na području Šopluk u Bugarskoj.

Foto: Shutterstock

 

Geograf i etnolog Jovan Cvijić tvrdio je da je u područje Šopluka ulazila zapadna Bugarska, jugoistočna Srbija, ali i istočna Severna Makedonija. Tako je nastala nedoumica o poreklu šopske salate. Uvek se rado jela svuda i svi su je svojatali.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

 

Belolučene paprike, koje mogu da budu i kao zimnica, jesu pečene crvene paprike sa belim lukom, uljem, sirćetom i ponekad peršunom.

Moravska salata, koja je zauzela 22. mesto, takođe se pravi od pečenih, crvenih paprika koje se mešaju sa paradajzom, belim lukom, prazilukom i ljutom pečenom paprikom uz dodatak soli, sirćeta i ulja.

BONUS VIDEO:

(Mondo)