Ovoga puta, objavio je novu listu 100 najboljih jela u Evropi, a dva srpska specijaliteta našla su se na istoj i to na viskoj poziciji.

Boje naše zemlje na ovoj listi branio je petrovački kulen koji je na 13. mestu, i komplet lepinja koja se našla na 34. mestu. Podsećanja radi, petrovački kulen je na jednoj od prethodnih lista zauzeo 26. poziciju.

Petrovački kulen

Petrovački kulen, slovački kulen ili Petrovska klobasa je domaći kulen sa oznakom geografskog porekla koji se proizvodi u opštini Bački Petrovac. Petrovska klobasa kao pikantni domaći kulen je kulturno i gastronomsko nasleđe slovačkog stanovništva koji od davnina živi u okolini Bačkog Petrovca.

Specifičnost Petrovačkog kulena ili Petrovske kobase je u ukusu i aromi koja dolazi od visokokvalitetne sirovine i mešavine začina koji se koristi za proizvodnju kulena a to su pre svega domaća crvena ljuta paprika i kim. Glavni sastojci su: Svinjsko meso buta, masno tkivo, ljuta paprika, kim i so.

Foto: D. Milovanović

 

Komplet lepinja

Užička lepinja (takođe, komplet lepinja ili lepinja sa sve) je lokalni specijalitet koji se danas sprema u mnogim pekarama i kafanama užičkog i zlatiborskog kraja, odnosno na prostoru Zlatiborskog okruga i zapadne Srbije

U izvornoj varijanti za pripremu ovog obroka potrebna je peć na drva, lepinja, pretop, jaje i kajmak.

Lepinja pogača ili somun je osnova i po mogućstvu uzima se ona koja nije tako mekana i nema testo kao običan hleb, već su „mehurići“ dosta veći. Ona se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude nalik na posudu a gornji deo nalik je na poklopac. Prvo se donji deo premaže zrelijim kajmakom, jer je važno da se tokom pečenja ne otopi. Preko kajmaka se potom razmuti jaje.

Zatim se sve stavi u zagrejanu pećnicu i peče oko 10 minuta. Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz pećnice i prelije zagrejanim pretopom koji se sipa preko poklopaca koji se drži iznad lepinje i tako sliva na nju.

Foto: Shutterstock

 

Bitno je da se sa pripremom počne dok je lepinja još sveža. Pretop je slana masnoća nastala pečenjem mesa, glavni sastojak. Dobija se tako što se sačuva sok nastao posle pečenja jagnjeta i praseta koji se dobro pomeša i ostavi da se ohladi.

Podsetimo, komplet lepinja je i zvanično krunisana kraljica, jer ju je čuveni kulinarski magazin Tejst Atlas proglasio za najbolji doručak na svetu u 2023. godinu. Da uživaju u njemu skoro svaki dan, ne brojeći kalorije imaju priliku stanovnici Zlatiborskog okruga gde se ona tradicionalno pravi. I koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla. Za nju su vam potrebni - lepinja, jaja, domaći kajmak i pretop iz pečenja. Kalorično jeste, ali ko voli nek izvoli.

Inače, na prvom mestu se nalazi italijanska pica napolitana. Celu listu možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO: