Честитке стижу са свих страна, многи данашњи датум називају даном када је рођен најбољи тенисер свих времена, а једна од рођенданских честитки на Нолетов рачун из претходних година и данас се памти.

Те 2019. године је британски "Би-Би-Си" (ББЦ) дошао у Београд, тачније на Бањицу, део града где је Новак одрастао и разговарао су са његовим комшијама и члановима породице. Наслов репортаже био је "Како је НАТО бомбардовање 1999. године обликовало његову каријеру". Доста комшија и становника његовог родног краја имало је шта да каже о тој теми и о самом Ђоковићу као соби.

Фото: Профимедиа

 

 

"Када су се чуле сирене и када су авиони почели да надлећу никада нисте знали где би могла бомба да падне. Бомбардовали су шта год су желели и то су називали 'колатералном штетом'. Бацали су бомбе на мостове, болнице, једна трудница је погинула, било је много тешко", препричавао је тада Ђорђо Миленић, старији човек који се дружио са Новаковим дедом Владимиром који је преминуо 2012. године.

Милица Миливојевић, жена која је живела на спрату изнад Ђоковићевог деде открила је како је изгледао живот у том периоду. "Било нас је око 20-30 у том склоништу. Чули смо бомбе, али не док смо били у склоништу. Када смо били напољу могли смо да чујемо како падају на Авалу. Ми бисмо се окупили у подруму, посебно ми млађи, играли бисмо неке друштвене игре, свашта се дешавало тада."

 

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Један од људи који је имао утицај на Новакову каријеру је Богдан Обрадовић који га видео још када је имао 10 година. "Новаков отац Срђан и ја имали смо неке заједничке пријатеље и они су му рекли да сам добар тренер и да бих можда могоа да му помогнем. Одрадили смо један тренинг и остао сам у шоку. Био је припремљен, загревао се, имао је флашицу са водом, банану, пешкир, све. Никада то нисам видео од некога ко је толико млад. Прошли смо кроз све и свашта током бомбардовања, провео сам доста времен са Новаком у том периоду, тренирали смо доста и правили се као да је све нормално, био је фокусиран, забављао се, доста се смејао", рекао је Обрадовић.

Ђоковић је често тренирао у тениском клубу Партизан, а баш тамо се налази мурал на ком су он и Ана Ивановић, чувена српска тенисерка и освајачица Ролан Гароса из 2008. године. "Често сам његовом деди Влади причао да је Новак требало да ожени Ану", нашалио се Миленић.

Фото: Профимедиа

 

 

Наравно, то је остала само шала, јер су и Ана и Новак у срећним браковима. Ана са немачким фудбалером Бастијаном Швајнштајгером има тројицу синова, а Ноле у браку са Јеленом Ђоковић има сина и ћерку.

У време прављења ове приче обављен је разговор и са Драганом Гавриловићем који је тада са цигаретом у рукама давао изјаву. "Када је Новак био мали, од 12. до 15. године, долазио је да игра овде и многи људи широм града су долазили да га гледају. Сви смо знали да су му суђене велике ствари. Сви су желели да виде почетак историје", рекао је Гавриловић.

Фото: Профимедиа

 

 

На једном другом муралу на Бањици налазе се Новак и Јелена Генчић, жена коју је он често описивао "као другу мајку". "Слободно пишите о Новаку, он је као дечак из раја. Није човек, тако је скроман, нормалан. Видите ли онај фудбалски терен тамо? Е баш ту је играо фудбал када је имао времена, јер је доста тренирао. Постао је познат, али је често долазио овде, било то на дан или на пет минута", испричала је једна жена која је желела да остане анонимна, уз додатак да ту живи преко 40 година.

Једна од тема била је и лош однос страних медија према Србији. "Људи мисле да смо ми лоши, али не долазе да се и сами увере у то што чују. Само гледајУ вести и имају другачију слику. Пре неко вече сам покупио неке Скандинавце са аеродрома који су ми рекли да су уплашени, када сам их питао зашто, споменули су рат кроз који смо прошли. Објаснио сам им да смо ми отворени и пријатељски настројен народ", рекао је таксиста Ђорђе Митић.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: