Промењиво облачно време са честим локалним падавинама и грмљавином се наставља, а око 19 часова изнад дела Београда појавили су се облаци који су многе подстили на суперћелијске који доносе јако невреме.

Како изгледа суперћелијски облак, а како кумулунимбус?

Метеоролог Иван Ристић каже да иако црни облаци подсећају на суперћелијске облаке, изнад Београда је снимљен - кумулунимбус.

"Суперћелијски облак аркус који доноси суперћелијску олују је кружног облака, види се круг, а ово је више кумулонинбус. Истина, слично је, разлика није велика, међутим, суперћелијски облак се ротира у круг као циклон, док овај облак нема ту јачину. Тренутно грми и сева и очекују се још кише", каже Ристић.

Шта је суперћелијска олуја?

Ристић објашњава да су главне карактеристике суперћелијских олуја:

суперћелије су дуговечни ротирајући олујни облаци, системи великих, пространих размера и пречник суперћелије се креће између 20 и 50 километара, а може трајати и до неколико сати
често су извор екстремних временских појава као што су олујни ветрови, град, поплаве, чак и торнада
"Главна разлика између олује и олује суперћелије је присуство смицања ветра са висином. У јужном делу Европе и широм Балканског полуострва, током јула и почетком августа 2023. постојали су повољни услови за формирање оваквих олуја. Имали смо веома топао и нестабилан ваздух пун водене паре, који је "гориво" за олује", каже Ристић.

Шта доноси кумулонимбус вечерас?

"Тренутно грми, сева и пљушти киша на све стране, и у току ноћи се очекује ширење и појачање падавина над већим делом Србије. Нова мапа показује да ће вечерас највише да грми, сева и да пљушти киша у периоду од 22 до 23 сата. Пуно кише ће пасти у наредна 24 часа, процена је за сада од 30 до 50 мм", каже Иван Ристић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: