Пре него што испробате следеће методе да ублажите реакцију очију на ову храну, добро је знати зашто уопште долази до суза када га сечете.

Лук има природни одбрамбени механизам који спречава грабљивце да га поједу и помаже им да порасту до зрелости. Када сечемо лук, ми у суштини кидамо његову ћелијску структуру, изазивајући хемијске реакције.

Једна од ових реакција доводи до молекула који испарава у гас, па долази у контакт са нашим очима. Након реакције са влагом у нашим очима, производе се мале количине сумпорне киселине, која иритира рожњачу и доводи до суза.

Иако можда нећете моћи у потпуности да елиминишете "пецкање", постоји неколико трикова које можете испробати следећи пут када будете сецкали лук:

Фото: Shutterstock

 

Оштрите ножеве

Хемијска једињења која изазивају "пецкање" ослобађају се када сечете лук, али употреба оштрог ножа узрокује мање штете и ослобађа мање ових једињења. Ако користите назубљени нож или бил окоји туп нож, може доћи до више пробијања у ћелије и ослобађања више једињења.

Чувајте лук на хладном

Препоручљиво је да охладите лук 30 минута пре него што га исечете, јер ниске температуре успоравају хемијске процесе који ослобађају једињења која изазивају сузе, што одлаже колико брзо долази до ослобађања. Ово вам даје више времена за сечење без плакања, посебно ако сецкате прилично брзо.

Фото: Shutterstock

 

Хлеб као помоћ

Иако за сада није позната наука која стоји иза овог трика за резање лука, неки верују да ради. Једноставно је: Само држите парче хлеба, стар око једног дана, у устима - као џиновски језик.

Наводно, ово може да спречи плакање, јер се верује да одбија једињења у ваздуху.

Фото: Shutterstock

 

Покријте очи

Ако носите контактна сочива, можда сте приметили да сечење лука не утиче на вас тако озбиљно као на некога ко их не носи. Контактна сочива делују као мали штитови, а овај ефекат можете добити тако што ћете носити наочаре. Ако сте врло осетљиви, можете се и определити и за наочаре за роњење.

Користите микроталасну пећницу

Микроталасна пећница може бити добра за смањење испарења једињења. Можете да загрејете лук 30 секунди у микроталасној пећници пре него што почнете са сецкањем, јер многи кулинарски стручњаци кажу да топлота овог уређаја ослобађа једињења која иритирају.

Међутим, ако вам је потребан хрскав лук, можда не бисте желели да испробате ову методу, јер ће га загревање мало омекшати. Кратко потапање лука у кључалу воду могли би такође помоћи.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: