Живела је са депресијом и тескобом, патила од трауме и поремећаја личности, а одлучила је све да оконча "после више од деценије муке у којој јој никакво лечење, нити терапије нису помогле", пише Дејли Мејл. Умрла је 22. маја - 20 дана након свог рођендана - уз помоћ Стручног центра за еутаназију, пише у објави на блогу коју је написао њен пријатељ.

Бик је била је и активисткиња која се залагала за већу доступност еутаназије.

Умрла је "достојанственом смрћу, за којом је годинама чезнула због неподношљиве психичке патње", стоји у читуљи коју су објавиле холандске новине Algemeen Daglad.

@the.free.press

Zoraya ter Beek, 28, expects to be euthanized in early May. She is one of a growing number of people across the West choosing to end their lives rather than live in pain. Pain that in many cases can be treated. In 2022, euthanasia comprised 5% of deaths in the Netherlands. Read the full story at TheFP.com.

♬ original sound - The Free Press

- Имам кућу. Две веселе мачке. И партнера који ме јако воли, и ја волим њега. Али то ми није довољно да наставим живот - написала је пре смрти. Кад је упознала свог партнера, надала се да ће сигурно окружење које је он нудио помоћи у излечењу. - Али наставила сам да се самоозлеђујем и осећала сам се суицидално - објаснила је. Еутаназирана је на софи у свом дому.

Зораја тер Бик раније је овог месеца добила коначно одобрење да може на еутаназију, а случај је добио глобалну пажњу и покренуо расправу о потпомогнутом умирању. На листи чекања за еутаназију провела је три године, а цео процес пратила је на друштвеним мрежама.

У интервјуу за Гардијан рекла је како сматра увредљивим што влада мишљење да "ако си ментално болестан, не можеш правилно да размишљаш".

Фото: Профимедиа

 

- Разумем страхове које неки болесни људи имају од потпомогнутог умирања... Али у Холандији имамо овај закон више од 20 година. Постоје строга правила и стварно је сигурно. Еутаназија је легална у Холандији од 2002., за оне који доживљавају "неподношљиву патњу без изгледа за побољшање" - рекла је.

Холандија је једна од само три земље у ЕУ где је пракса еутаназије легална. Подаци откривају да је 8.720 људи у Холандији окончало живот еутаназијом у 2022. - што је повећање од 14 посто у односу на претходну годину.

Део оних који подржавају еутаназију кажу да би она требало да буде доступна само неизлечиво болесним људима који се суочавају с неизбежном, болном и недостојанственом смрћу. Други - као Бик - инсистирају на томе да би сигурно, мирно самоубиство требало да буде доступна опција људима који пате од несавладивог душевног бола.

Они, пак, који су у потпуности против еутаназије тврде како ће с њеном легализацијом све више људи, који би се иначе одлучили на лечење, одабрати смрт.

БОНУС ВИДЕО: