- Од 19.07.2013. године услов за улазак држављана Републике Србије у било коју чланицу ЕУ је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.

Значи, није само у питању одлазак на летовање, већ било који прелазак у земљу Европске уније, макар то било и на дан. А што се тиче годишњих одмора, некако је за грађане Србије Грчка најчешћи избор.

- Грчка је чланица Шенгенског споразума, што значи да носиоцима биометријских пасоша Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Уколико се путује из других разлога са намером да се у Грчкој борави у периоду дужем од 90 дана, потребно је пре путовања добити посебну визу којом се започиње поступак добијања дозволе боравка (нпр. студентска, спајање породице и др).

Фото: Профимедиа

 

Путницима се саветује да приликом уласка у Грчку провере да ли су им грчки погранични органи ставили печат о уласку у пасош, како не би и имали проблема приликом изласка из Грчке.

Још једно мало подсећање, рок важења дечјих пасоша је краћи у односу на одрасле особе, па можемо реци да, на основу искуства наших гостију, није тако редак случај да родитељи „сметну са ума" те у последњем часу схвате да дечјим пасошима рок ускоро истиче или да је већ истекао.

Фото: Н. Живановић, Д. Митић, Профимедиа

 

Према важечем закону о путним исправама, лицима млађим од три године живота пасош се издаје са роком важења од три године, а лицима од три до 14 година живота са роком важења од пет година. Деци старијој од 14 година, пасош се издаје са роком важења од 10 година.

За крај саветујемо, уколико не желите да ризикујете да се ваш дуго очекивани одмор заврши пре самог почетка, проверите своје пасоше на време.

(Никана.гр)

БОНУС ВИДЕО: