Да ли сте се икада запитали шта се дешава у телу након испијања кафе? Омиљени напитак направи промене већ у првих 10 минута, а стручњаци истичу да оне трају и четири сати касније. Кафа почиње да делује већ након првог гутљаја, али то зависи и од тога колико се брзо кофеин апсорбује у крвоток у деловима дигестивног система, објашњава др Дуане Мелор из Бритисх Диететиц Ассоциатион.

Првих 10 минута

"Након испијања кафе, кофеин ће се почети да се појављује у крви отприлике након десет минута. Неки апсорбују мање количине кофеина кроз уста и желудац, али већина апсорпције догађа се у првом делу црева", објашњава доктор и додаје да се тада осећа пораст енергије због чега постајемо буднији.

Након 20 минута

"Кофеин, који блокира аденозинске рецепторе у телу, не подстиче само будност. Такође се сматра да може да изазове пораст крвног притиска у року од пола сата од испијања каве, а ефекти могу да се виде отприлике четири сата касније", каже др Мелор и додаје да четири шољице кафе дневно може дугорочно да повећа крвни притисак.

После 45 минута

Ефекат кофеина достиже врхунац после 45 минута. Доктори истичу да је тада побољшана концентрација, али и памћење.

После 60 минута

"Кад се кофеин појави у крви, осетићете диуретички ефекат кафе. То значи да кафа може да изазове потребу за тоалетом. Када пијете кафу, кофеин у пићу задржава производњу антидиуретичнох хормона или АДХ-а, који обично помаже у регулацији количине воде у вашем телу. То узрокује да бубрези не апсорбују воду и повећава количину мокраће", тврди др Мелор и додаје да кафа може да подстакне пражњење црева.

После 90 минута и више

Ако имате осећај да вас је кафа "попустила", односно осећате да сте уморни и имате слабију концентрацију, то не значи да је кофеин напустио ваш организам.

"Код већине људи, количина кофеина падне за око пола након шест сати јер се метаболише у јетри. Иако се многима чини да ефекат нестаје након сат или два, и даље ћете имати доста кофеина", каже доктор и додаје да кофеин може да се задржи у телу до 12 сати.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО