Проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) каже за Курир да ће у уторак бити претежно сунчано и топло. Открио је какво нас време очекује до краја маја, током јуна и какво ће бити лето.

- Средином дана и после подне на југозападу, југу и истоку Србије, уз локални развој облачности, појава кише и пљускова са грмљавином. Због очекиваних пљусковитих падавина, у овим областима биће на снази жути метеоаларм који подразумева количину кише од 10 до 20 мм за кратко време у локализованим зонама најинтензивнијих пљускова са грмљавином. Ветар углавном слаб, променљивог смера. Јутарња температура од шест до 15 степени, а највиша дневна од 23 до 28 - каже проф. др Николић и додаје:

- Од среде до петка (29-31.5.) захваљујући влажној, нестабилној и умерено топлој ваздушној маси, услова за пљускове и грмљавину биће поново и у осталим регионима Србије. Облачност ће бити променљива па се у интервалима између краткотрајних пљускова и грмљавина и даље очекују и сунчани интервали. Максимална температура ће се задржати у опсегу од 24 до 27 степени.

Према његовим речима изнад јужних и источних делова региона (на јужном Јадрану, изнад Јонског мора, у Грчкој и осталим државама на југу и истоку Балкана) у првој седмици јуна очекује се прилив осетно топлијег ваздуха са севера Африке преко централних делова Средоземља.

- Дневне температуре у овим областима понегде ће достићи вредности око и мало изнад 35°С. Истовремено, преко западног и централног дела Балкана (укључујући и подручје Србије) таласаће се фронтална зона дуж које ће учестало долазити до јачег развоја облачности са појавом пљускова и грмљавина. Нестабилно време тако ће обележети и почетак јуна у нашој земљи, а температура ће бити у порасту - од око 27 °С на западу и северозападу Србије до 32 °С на југоистоку земље - наводи први човек РХМЗ:

- Одступање температуре у првој половини јуна (уз слична очекивања и у другом делу месеца) биће око +2 °С у односу на референтни период 1991 - 2020. година. Средња максимална температура биће у интервалу од 27 до 29 °С, а укупно се очекује од 19 до 24 летња дана у нижим пределима. Захваљујући задржавању влажне и нестабилне ваздушне масе, количина падавина биће изнад просека - у првом делу месеца просечно од 30 до 60 мм, а током целог јуна од 60 до 120 мм, локално и више.

Што се тиче лета у Србији на основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена очекује се топло лето са просечном количином падавина.

- Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току лета 2024. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до +2°С. Очекиване вредности средње летње температура ваздуха биће у интервалу од 21°С до 25°С у нижим пределима, а од 13°С до 18°С у планинским пределима. Изгледи су да ће током јуна, јула и августа у већем делу Србије број тропских дана, са максималном температуром ваздуха вишом од 30 °С, бити у интервалу од 35 до 60, а на планинама до пет дана. Постоји могућност појаве топлотних таласа током јула и августа - каже проф. др Николић.

Такође, наглашава да климатски изгледи указују да ће летња количина падавина бити у домену вишегодишњег просека.

- Сезонска количина падавина се очекује у интервалу од 160 мм до 250 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 220 мм до 290 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током летње сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 22 до 33, а на планинама до 40. Највише падавина очекује се током јуна месеца, док је дефицит прогнозиран за јул месец - истиче он и напомиње да ће коначни климатски изгледи за лето 2024. године бити доступни након завршетка и доношења консензуса земаља учесница СЕЕЦОФ-а 31. маја 2024. године.

- Референтни климатолошки период је 1991-2020. година. Тропски дан је по дефиницији дан са максималном дневном температуром ваздуха од 30°С и више. У погледу температуре, свеукупно треба очекивати да лето пред нама буде слично као претходно (2023), које је било 11. најтоплије у историји метеоролошких мерења.

Што се тиче суперћелијских олуја проф. др Николић каже да их до краја маја неће бити у нашој земљи.- Најраније упозорење на суперћелијске олује могуће је издати три до пет дана унапред, на основу анализе прогностичких атмосферских параметара који их условљавају. По регионима у Србији, упозорења се издају 72 часа (три дана) раније у оквиру метеоаларм сервиса и у текстуалној форми, док се за конкретне локације, помоћу радарских и сателитских осматрања, упозорења издају један до два часа унапред атмосферски услови који условљавају суперћелије су специфични, захтевају детаљну анализу, а ротирајућа узлазна струја, која овај тип непогода разликује од осталих врста грмљавинских облака и која им омогућава дуг животни век, ствара се пре свега у условима велике нестабилности атмосфере у којој постоји јако смицање ветра са висином (промена ветра и по правцу и интензитету).

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

БЕСНА ЛИСТА: Хуманитарним концертима културно уздижемо Милановац и Брудо