Иако нису сви били део првог избора, у главној постаи нашли су се највећа имена српског глумишта - Велимир Бата Живојиновић, Драган Бјелогрлић, Милорад Мандић Манда, Драган Петровић Пеле, Никола Којо, Зоран Цвијановић...

У једном ТВ гостовању Срђан Тодоровић је признао да је одбио улогу у филму из страха због ратног стања у Босни.

Фото: АТА имагес

 

 

- Одбио сам улогу у филму јер је још трајао рат у Босни и није ми се ишло у Вишеград. То је било два-три месеца пре Дејтона. Зентао сам, није ми било пријатно да идем - рекао је Тодоровић тада.

Он је открио да је њему била понуђена улога коју је касније одиграо Манда, а да је Бода Нинковић требало да игра Пелетов лик у филму.

- Требало је да Бода и ја играмо оно што су играли Манда и Пеле. Бода је нешто тезгарио, а ја сам уплашен одбио - испричао је Тодоровић.

Ово филмско остварење привукло је пажњу шире јавности не само због одличног сценарија, врсне екипе глумаца већ и због појединих догађаја који су се одиграли током самог снимања. Према сведочењу самог редитеља, екипа је доживела разне бизарне догађаје, чак и наишла на претње.

ФОТО: Принтскрин Јутјуб Žepče 1458

 

 

- Један човек који је осуђен за ратне злочине је дошао тог дана на снимање. Ми смо тада снимали ону сцену са оклопним транспортером који има монтиран противавионски топ. Тај човек је имао очигледно грижу савести. Он је био неко ко је живео на два литра ракије дневно. И дошао је тај дан на снимање, мртав пијан, скочио на тај противавионски топ, окренуо га ка нама и рекао: 'Шта сте ви Београђани дошли да нам овде продајете… Ми смо на 15 метара гледали у напуњене цеви противавионског топа'. Онда су војници из војске Републике Српске скочили на њега, звали хитну помоћ, која га је после одвезла - испричао је Драгојевић својевремено.

Манда је једном приликом, присећајући се тог снимања, испричао анегдоту о Велимиру Бати Живојиновићу за коју многи до тада нису знали.

- Снимали смо целу ноћ. Требало је да дођемо на сет већ у 21х и да снимамо до јутра. Бата је дошао са нама на сет. Стрпљиво је седео све време у униформи и чекао. Негде око 1 после поноћи приђе му помоћник редитеља и каже: 'Господине Живојиновићу, мислим да ви ноћас нећете стићи да снимите свој кадар. Ауто вас чека да вас вози у хотел'. Сви чекамо да видимо Батину реакцију. Да ти једну такву глумачку величину шест сати држиш на сету да би му рекао да неће снимати и да се врати у хотел - започео је.

Фото: В. Данилов

 

 

- Мени да је тако нешто рекао то би се завршило другачије. Бата устане, каже: 'Хвала лепо', погледа нас и каже: 'Чекам вас'. Ми завршимо снимање, већ је свануло, враћамо се у хотел. И сад коментаришемо у колима да је Бата рекао да нас чека: 'Ма где нас чека, свануло је. Само да прођемо да видимо, ако спава нећемо га будити.' Стидљиво куцамо на врата, отвара Слава, вођа статиста и каже: 'Ајде људи где сте до сада? Улазимо унутра, а Бата спојио столове, сервирао печење, вино из Кораћице и каже: 'Па колико да вас чекам?" - испричао је.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: