Очију пуних суза он је истакао да је Србија његова земља, да је он Србин муслиманске вероисповести, и да се ова земља и народ никако не могу окарактерисати као геноцидни. Том приликом открио је и да је његова породица настрадала у Сребреници, али и да су појединци ти који желе да заваде народ, а касније да убирају плодове до којих су дошли без и једној јединог метка.

- Моја изјава је била усмерена ка миру, ка ономе што нам Бог у Курану говори. Ја сам муслиман који је рођен у Србији, имам корене и у Босни и у исламском свету размишљао сам зашта треба човек да се ухвати у тим околностима, ми имамо правила која Бог даје, а то су: "Нећете ући у рај ако ми нећете веровати, а нећете веровати ако не волите једни друге". Пут љубави је пут искушења, земља није конципирана да буде рај, јер мора да се одвоји црно од белога. Појединци су имали намере о овоме, а не моја земља. Они су желели да нас искористе као топовско месо, али ми нисмо бића без разума и ума, а не да се разумимо у неким политичким стварима. Ова моја земља није земља истребљења било ког народа, доказ сам ја, доказ имамо и код других људи. Улице се зову по разним именима који су муслиманског порекла, то доказује да ово не може бити геноцидан народ. У мојој Србији, у мом Београду има људи са којима се ја дружим, ја нисам видео ратног злочинца - истакао је муфтија београдски.

- Ја знам шта су проживљавали људи у Босни, породица ми је погинула у Сребреници, породица моје жене исто. Како можете да кажете да ја позивам против моје браће, ја позивам куда је пут, морамо научити своју школу. Ниједан народ, ниједна држава не може да подржава сулуде идеје појединаца за истребљење неког народа.

ФОТО: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

На питање да ли има простора да се још увек нешто промени, Јусуфспахић се осврнуо на то да је Србија била прва у Европи која је прихватила исламску веру, после много година колико је била под Османским царством.

- Увек има простора, ми треба да будемо поносни што је Србија прва у Европи која је признала ислам као веру, након одласка Османског царства. И сада ће неко приказивати моју Србију у свету као истребљивачку државу. Ми смо дати од Бога једнога. Ми смо на Бога заборавили сви, али ми одосмо под ту земљу, јер ово овде није рај већ место где показујемо своју људскост. Ми се слабо познајемо, нико неће туђе да чита. То је разлог што се ово дешава, и председник је пожелео да прочита куран да се упозна. Бог није дао да се ми овде убијамо међусобно, убијамо будућност, то није Бог дао, он је нама дао да уђемо у мир. Ја молим моју браћу у Босни, моју браћу Србе да нађемо заједничку реч, нама не желе добро ови са стране, то смо утврдили - истакао је муфтија и додао:

- Ја имам осећај да људи неће да дају свом срцу простор, то су нажалост медији највише који неће да дају прилику томе, мало се говори о љубави, говори се о мржњи, крви, наша деца то гледају. Ми морамо да се ресетујемо, постоје књиге како да нађемо начин, ми нисмо близу јер читамо само новине. Ми њега требамо да славимо. Ми идемо са овога света, мени ће неко написати да сам издајник, али ја нисам. То нацистички људи могу да кажу, који су заборавили све. Потпуно сам сигуран да се сваки муслиман слаже са овим што ја причам, коме је ово земља, који овде живи, који нису корумпирани, да овако размишљају. Има нас у Србији шест стотина хиљада муслимана - рекао је Јусуфспахић.

ФОТО: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

На питање да ли мисли да они муслимани који живе у Санџаку и Прешеву мисле исто, муфтија београдски је одговорио:

- Сигурно мисле да Србија није геноцидна земља, која истребљује, у већини мисле. Нека се огласе ти који су против, ја их нисам чуо. Сем оних који политички желе да наметну Ислам - истакао је.

Многи су рекли да је ова резолуција помирења, да ће баш она да нас помири, како нас она умирује?

- Ова резолуција умирење да нас нема, да нас нестане, да сви ресурси дођу њима без муке, без метка, а да се међусобно завадимо, а да они буду у финалу без икакве борбе. Људи од вере су то видели, ја сам то препознао. Нико неће рат, а неки се радују јер је њима рат бизнис. Ми морамо да дамо срцу и души времена, јер она то тражи. Није праведно да се испашта. Видим сузу у вашем оку, као и у мом и све вам говори - истакао је Јусуфспахић.

БОНУС ВИДЕО: