Много тога што краставац чини хранљивим налази се у кори. Један велики, неољуштени краставац садржи 62 посто дневног препорученог уноса витамина К. Он је потребан за активацију неких протеина укључених у процесе згрушавања крви, а није занемарљива и његова улога у метаболизму костију и других ткива.
Такође, велики краставац с ког није уклоњена кожа садржи 6% дневне вредности витамина А и 14% дневне вредности за витамин Ц, што заправо значи да је сјајан савезник при очувању здравља имуног система.
Из њега се може добити и дневна доза витамина Б, а тиамин, рибофлавин, Б6 итд. опскрбљују тело енергијом која је потребна да би функционисали срце, мозак…
Кора краставца је добра и у прехрани, али морамо пазити да буде добро опрана.
Прочитајте још
Ако, ипак, више волите огуљене краставце, треба да знате да кору не морате бацити, већ је нарендану можете мешати са сиром, сенфом, другим поврћем…
Осим тога, трик са кором краставца биће сјајан ако имате децу, па треба да уклоните траг бојица са зида, или маркера, фломастера… Све што треба јесте да спољашњом страном коре истрљате умазану површину.
(Крстарица)