Да ли држите кутије од хране, кухињске апарате које тренутно не користите или неке ситнице на врху фрижидера? Стручњаци за безбедност дома кажу да је то опасно, ево и због чега.

Врх фрижидера многима делује примамљиво за складиштење ствари - велики је и раван, изван видокруга нам је, па одлучимо да на њега поређамо све што нам тренутно смета на радној површини и у остатку кухиње.

Зашто не треба држати ствари на врху фрижидера, најпре је објаснио ватрогасац Џејмс Флин из Денвера.

"Фрижидер отпушта топлоту док хлади и замрзава вашу храну, и та топлота мора негде да оде. Кондензори фрижидера налазе се на врху, са стране или позади, у зависности од модела. Ако блокирате проток ваздуха, фрижидер ће се 'намучити' да охлади храну. У најбољем случају, скратићете му рок трајања, а у најгорем ризикујете опасност од пожара", објаснио је ватрогасац.

Ове четири ствари не треба држати на фрижидеру!

Фото: Профимедиа

 

 

1. Мањи кућни апарати

Сметају нам на радној површини ако их не користимо баш у том тренутку, па је згодно да мање кућне апарате ставимо на врх фрижидера како би нам увек били при руци, а не би заузимали простор који користимо.

"Предмети који су тешки или нестабилни никада не треба да стоје на фрижидеру", упозорио је Флин. Сваки пут када отворите фрижидер, он се малкице помери и ризикујете да неки од уређаја падне и повреди вас.

2. Посуђе

Фото: Профимедиа

 

 

Велике чиније за мешење заузимају много простора, а ако немате кухињске елементе у које могу да стану, можда ћете их поређати на врх фрижидера. Исто важи и за веће шерпе, лонце или тигање, кутије за одлагање хране...

Као и са кућним апаратима, ризикујете да падну на вас или члана породице, разбију се и посеку некога. Држање ствари на врху фрижидера није у складу ни са фенг шуи правилима за кухињу.

3. Кувари

Волите кување, имате гомилу кувара, али ко још има полицу за књиге у кухињи? Људи често зато држе куваре на врху фрижидера. Али папире и друге запаљиве ствари никада не треба држати на уређајима који "напорно" раде и греју. Ако падну иза фрижидера, могу да блокирају вентилацију, да не помињемо да може да се деси да падну некоме од укућана на главу.

4. Хлеб

Фото: Профимедиа

 

 

Наравно, свеж хлеб нећете ставити на углавном прашњав врх фрижидера, али шта је са хлебом у кеси? Због топлоте коју фрижидер отпушта, ризикујете да се убуђа. Прочитајте и зашто у фрижидеру има светла, а у замрзивачу нема.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: