Теодот је био ожењен и био је крчмар у Анкири за времена цара Диоклецијана. Иако је био ожењен, живео је по речи апостоловој: "Одсада и они који имају жене да буду као да их немају". А крчму је држао само да би могао без сумње да што боље помаже хришћане. Његова крчма је била би склониште за прогоњене вернике.

Теодот је тајно слао помоћ одбеглим хришћанима по планинама и тајно прикупљао тела погинулих и сахрањивао их. У то време су биле изведене на суд и мучене у Христово име седам девојака, које су завршиле потопљене у језеру - Текуса, Александра, Клавдија, Фаина, Ефрасија, Матрона, и Јулија. Једна од њих, света Текуса, јавила се на сну Теодоту и рекла му да извади њихова тела из језера и сахрани их.Теодот је тако учинио уз помоћ пријатеља. Но, пријатељ га је издао судији, и овај га је ставио на тешке муке.

Све је Теодот истрпео. Када му је мучитељ цело тело претворио у ране, и зубе му камењем раздробио, наредио је да се мачем посече.

Када је Теодот изведен на губилиште, многи хришћани су плакали за њим, а свети Теодот им је говорио: "Не плачите, браћо, за мном него прославите Господа нашег Исуса Христа, који ми поможе свршити подвиг и душмана победити".

Тада је положио своју главу на пањ, и беше погубљен 303. године. У славу мученика Теодота и седам мучених девојка, у нашем народу се на данашњи дан практикују одређени ритуали.

 

Према веровању, данас се ваља три пута окупати хладном водом, како би се отерала смрт и несрећа, а ово је молитва која се изговара:

"Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Теодоте: Моли Христа Бога да спасе душе наше."

Тропар (глас 4):

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

БОНУС ВИДЕО