Била је то 1920. године када су се у августу месецу чланови Комунистичке партије Југославије елегантним аутомобилом кретали улицама Београда у предизборној кампањи.

Кандидат за градоначелника Београда био је Филип Филиповић, математичар и револуционар. У историји српске престонице остаће упамћен као један од оснивача КП Југославије и њен први секретар. 

Писало се тада да је Филиповић био веома повезан својим радом са Београдом, те да није било партијске или синдикалне организације где није одржао састанак или предавање. Београд му је такву посвећеност узвратио гласовима, те је Филип постао градоначелник 25. августа 1920. године.

Међутим, његова управа није дуго потрајала – тачно један дан.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Најкраћи мандат у историји Београда

О томе шта се након избора дешавало постоје два сценарија.

По једном, новоизабана комунистичка општинска управа, на челу са Филиповићем, одбила је 25. августа 1920. да положи законом прописану заклетву јер се у њој помињала верност краљу Александру и Богу.

Комунисти преко тога нису хтели да пређу, па је на крају интервенисала полиција избацујући легално изабране представнике народа из просторија града.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

По другој верзији догађаја, монархистички режим је читаву причу о заклетви измислио како би оправдао одузимање мандата комунистима који су и иначе били “трн у оку” краљу.

Како било, епилог је био исти – Филип Филиповић је понео неласкаву титулу градоначелника Београда са најкраћим мандатом у историји – на тој функцији био је само један дан.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Још један улазак у историју

Иронично, Филиповић је ушао у историју захваљујући још једној занимљивости - његово име пише на најстаријем београдском графиту. 

Конзервирани натпис са слоганом “Гласајте за Филипа Филиповића” и данас се налази у Сремској улици у Београду. Може се видети када се од Албаније спуштате ка Зеленом венцу.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: