Омиљено пиће Срба, кафа, има предности и мане. Мишљења су подељена, те с тога једне студије потврђују да она побољшава расположење, јер кофеин подстиче производињу допамина у мозгу, док друге кажу да је то само привремено. Једне кажу да позитивно утиче на црева јер кофеин помаже у пражњењу црева, док друге истичу да је кафа диуретик и никако није добра за целокупан организам.

Наравно као и у свему, тако и у испијању кафе, потребна је мера. Када је срце у питању, посебно ако имате одређена здравствена стања попут срчаних проблема или високог крвног притиска, ако престанете да пијете кафу или смањите количину коју конзумирате, то би могло да помогне вашем кардиоваскуларном систему, преноси Хеалтх Дигест.

Адвент Хеалтх објашњава да када пијете кафу, кофеин улази у ваш крвоток кроз стомак и танко црево. Када уђе у ваше тело, почиње да стимулише ваш нервни систем. Рецептори у вашим срчаним ц́елијама су такође стимулисани, због чега ваше срце куца брже. Ваш проток крви се такође убрзава. Они примец́ују да је потребно око шест сати да ови ефекти нестану.

Даље, УЦ Давис Хеалтх истиче да ове промене здрави људи добро подносе, али је проблем код оних који имају повишени крвни притисак или срчане проблеме. То може да доведе до лупање срца. Такође може да изазове атријалну фибрилацију и убрзан рад срца. Према Мејо клиници, неки људи који редовно пију пиц́а са кофеином такође имају тенденцију да имају виши крвни притисак. Ако је крвни притисак превисок, може да натера срце да ради јаче, оштец́ујуц́и га током времена и доводечи до срчане инсуфицијенције.

Висок крвни притисак може додатно да допринесе болести коронарних артерија јер доводи до оштец́ења и сужавања артерија које снабдевају срце (према клиници Мејо).

Адвент Хеалтх саветује да ако намеравате да престанете да пијете кафу, можда би било паметно да постепено смањите количину коју пијете током неколико дана како бисте избегли симптоме одвикавања као што су магла у мозгу и главобоља. Предлажу да замените кафу без кофеина и пробате биљне чајеве без кофеина. Када се одвикнете од кафе, ваши симптоми повезани са кофеином, као што су убрзан рад срца и повишен крвни притисак, требало би да се ублаже.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: