Винсент је осми најстарији човек на свету и још вози свој аутомобил сваки дан. Он је рођен 1914. године, живи сам у свом дому у Литл Фолсу у Њу Џерсију у Америци последњих 79 година.

Винсент све сам ради и никада није имао већих здравствених проблема, попут болести срца или рака, а под анестезијом је био само два пута. Такође, не боле га леђа нити глава, открила је његова унука Ерика Листа.

Винцент је поделио својих шест савета за дуг живот.

Сваки дан пије млеко

Током велике кризе, Дренсфилд је са 15 година почео да ради на фарми млека те је достављао млеко пет година.

- Пио сам млеко и добро јео јер сам радио на фарми. Мислим да ми је то дало добар старт мом животу и костима - рекао је.

Кравље млеко богато је протеинима, што може да вам помогне да задржите мишићну масу како старите.

Једе шта жели, укључујући слаткише и хамбургере

Медитеранска исхрана сматра се најздравијом на свету. Наглашава конзумацију свеже хране и немасних протеина уз смањење црвеног меса, млечних производа и шећера.

Дренсфилдове прехрамбене навике су флексибилније. Он ужива у хамбургерима, чоколади и слаткишима. Такође, једе оброке из микроталасне пећи и храну купује у локалном ресторану. Листа је рекла да њен деда никада није пазио на своју исхрану.

- Јео је шта год је хтео. Никад није пазио на своју тежину. Никада није морао да смрша. Увек је био у форми - открила је.

Престао је да пуши и не пије пуно алкохола

Пиће и пушење сматрају се лошима за дуговечност. Иако ће Дренсфилд повремено попити пиво, он не ужива у другим алкохолним пићима, нити пије толико често. Дренсфилдова пушачка историја мало је необичнија. Почео је да пуши тек кад је имао 50 година након што га је пријатељ понудио цигаретом.

- Али после 20 година бацио је цигарете и то је то - рекла је Листа.

Има снажан осећај сврхе

Дуговечност је повезана са уживањем у учењу нових ствари и постављању изазова самоме себи. Дренсфилд је волео да ради. Био је водитељ фирме за продају делова за аутомобил 60 година. Када је отишао у пензију у својим касним 70-им, било је то само зато што је то захтевала његова супруга. Упркос томе, волонтирао је више од 80 година као локални ватрогасац, а неко време био је и заповедник.

Дренсфилдов волонтерски рад у ватрогасној станици, који је започео када је имао 21 годину, одувек га је покретао.

- Био сам активан и истрчавао сам кад се аларм огласи 40 година. Онда следећих 40 година, наставио сам кад сам желео - открио је витални старац.

Активан је, чак и ако не вежба

- Дренсфилд никада није вежбао у теретани и шали се о људима који трче. Кад их види, говори 'Куда беже?' - рекла је Листа.

Уместо тога, он сам обавља послове и стално је у покрету. Редовно кретање, попут свакодневних шетњи или лагане вежбе, повезано је са дужим животним веком.

Пуно се дружи

Једна од најуниверзалнијих тајни дуговечности је богат друштвени живот, било да укључује дружење са пријатељима или започињање разговора са свима које сретнете.

Иако је Дренсфилдова супруга умрла 1992., он је и даље у редовном контакту са својом породицом: једно дете, троје унучади и седморо праунучади. Унуци га посећују једном недељно и зову сваки други дан.

Дренсфилд је открио и да су га његови бројни пријатељи ватрогасци одржали у животу, поготово након што је изгубио супругу. - Сваки дан је одлазио у ватрогасни дом од 3 до 5 сати, а тамо би седели сви старци и дружили се. Били су му попут породице - рекла је Листа.

Дренсфилд је рекао да због блиских пријатеља има добро здравље. - Познавање људи и љубав према њима продужава ми живот - казао је.

БОНУС ВИДЕО: