Vinsent je osmi najstariji čovek na svetu i još vozi svoj automobil svaki dan. On je rođen 1914. godine, živi sam u svom domu u Litl Folsu u NJu DŽersiju u Americi poslednjih 79 godina.

Vinsent sve sam radi i nikada nije imao većih zdravstvenih problema, poput bolesti srca ili raka, a pod anestezijom je bio samo dva puta. Takođe, ne bole ga leđa niti glava, otkrila je njegova unuka Erika Lista.

Vincent je podelio svojih šest saveta za dug život.

Svaki dan pije mleko

Tokom velike krize, Drensfild je sa 15 godina počeo da radi na farmi mleka te je dostavljao mleko pet godina.

- Pio sam mleko i dobro jeo jer sam radio na farmi. Mislim da mi je to dalo dobar start mom životu i kostima - rekao je.

Kravlje mleko bogato je proteinima, što može da vam pomogne da zadržite mišićnu masu kako starite.

Jede šta želi, uključujući slatkiše i hamburgere

Mediteranska ishrana smatra se najzdravijom na svetu. Naglašava konzumaciju sveže hrane i nemasnih proteina uz smanjenje crvenog mesa, mlečnih proizvoda i šećera.

Drensfildove prehrambene navike su fleksibilnije. On uživa u hamburgerima, čokoladi i slatkišima. Takođe, jede obroke iz mikrotalasne peći i hranu kupuje u lokalnom restoranu. Lista je rekla da njen deda nikada nije pazio na svoju ishranu.

- Jeo je šta god je hteo. Nikad nije pazio na svoju težinu. Nikada nije morao da smrša. Uvek je bio u formi - otkrila je.

Prestao je da puši i ne pije puno alkohola

Piće i pušenje smatraju se lošima za dugovečnost. Iako će Drensfild povremeno popiti pivo, on ne uživa u drugim alkoholnim pićima, niti pije toliko često. Drensfildova pušačka istorija malo je neobičnija. Počeo je da puši tek kad je imao 50 godina nakon što ga je prijatelj ponudio cigaretom.

- Ali posle 20 godina bacio je cigarete i to je to - rekla je Lista.

Ima snažan osećaj svrhe

Dugovečnost je povezana sa uživanjem u učenju novih stvari i postavljanju izazova samome sebi. Drensfild je voleo da radi. Bio je voditelj firme za prodaju delova za automobil 60 godina. Kada je otišao u penziju u svojim kasnim 70-im, bilo je to samo zato što je to zahtevala njegova supruga. Uprkos tome, volontirao je više od 80 godina kao lokalni vatrogasac, a neko vreme bio je i zapovednik.

Drensfildov volonterski rad u vatrogasnoj stanici, koji je započeo kada je imao 21 godinu, oduvek ga je pokretao.

- Bio sam aktivan i istrčavao sam kad se alarm oglasi 40 godina. Onda sledećih 40 godina, nastavio sam kad sam želeo - otkrio je vitalni starac.

Aktivan je, čak i ako ne vežba

- Drensfild nikada nije vežbao u teretani i šali se o ljudima koji trče. Kad ih vidi, govori 'Kuda beže?' - rekla je Lista.

Umesto toga, on sam obavlja poslove i stalno je u pokretu. Redovno kretanje, poput svakodnevnih šetnji ili lagane vežbe, povezano je sa dužim životnim vekom.

Puno se druži

Jedna od najuniverzalnijih tajni dugovečnosti je bogat društveni život, bilo da uključuje druženje sa prijateljima ili započinjanje razgovora sa svima koje sretnete.

Iako je Drensfildova supruga umrla 1992., on je i dalje u redovnom kontaktu sa svojom porodicom: jedno dete, troje unučadi i sedmoro praunučadi. Unuci ga posećuju jednom nedeljno i zovu svaki drugi dan.

Drensfild je otkrio i da su ga njegovi brojni prijatelji vatrogasci održali u životu, pogotovo nakon što je izgubio suprugu. - Svaki dan je odlazio u vatrogasni dom od 3 do 5 sati, a tamo bi sedeli svi starci i družili se. Bili su mu poput porodice - rekla je Lista.

Drensfild je rekao da zbog bliskih prijatelja ima dobro zdravlje. - Poznavanje ljudi i ljubav prema njima produžava mi život - kazao je.

BONUS VIDEO: