Министар одбране Словачке Роберт Калињак наводи да је Цинтула (71) пребачен јер на одељењу психијатрије постоји могућност интензивног надзора.

- Одлука да се Цинтула пребаци на психијатријско одељење донета је како себи не би нанео било какве повреде или задобио повреде које би премијерове присталице могле схватити као одмазду - рекао је Калињак.

Словачки медији претодно су јавили да је Цинтула, који је иначе песник, под даноноћним надзором и да би његово пребацивање у медицинску установу могло да буде обављено у превентивне сврхе.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTV Prievidza, Профимедиа

 

Атентат на Фица, који је више пута говорио против испоруке оружја Украјини и њеног чланства у НАТО, догодио се 15. маја. Нападач је испалио пет хитаца у словачког премијера из непосредне близине. Полиција је тада саопштила да је нападач био мотивисан политичким мотивима и да се није слагао са поступцима владе - укључујући и противљење обустављању испоруке оружја Украјини.

Цинтули прети казна од 25 година до доживотног затвора.

Полиција је прво саопштила да је нападач деловао сам, међутим, истражитељи тренутно проверавају теорију да је могао да има саучеснике.

БОНУС ВИДЕО: