Многи не могу да замисле да започну дан без кафе. Сваког дана се широм света попије чак две милијарде шољица кафе. Ипак, превише кофеина може да изазове проблеме са спавањем, што ће допринети смањењу енергије током дана. То ће нас навести да посегнемо за још једном шољицом кафе. Како се то не би догодило, важно је време у које пијемо прву кафу у току дана.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) препоручује да дневна доза не прелази 400 мг кофеина, што је еквивалентно четири шоље. Пре томе, око 100-150 мг кофеина ће обезбедити потребну енергију. Прве ефекте осетићемо већ после пет минута. Врхунац ћемо достићи у року од 15 минута до два сат, што ће зависити, пре свега, од онога што смо раније јели и брзине нашег метаболизма.

Стручњаци препоручују да ујутру сачекамо прву шољицу кафе. Уколико устајемо око 8:00, кафу би требало да попијемо у 9:30. Према истраживањима, ниво кортизола, главног хормона стреса, највиши је када се пробудимо. Прерано испијање кафе може још више да га повећа, излажући нас непотребној нервози. Ако устанете раније, сачекајте око 1,5 сат пре него што посегнете за својом првом кафом.

Истраживање које се спроводи континуирано од 2009. године показало је да се ниво кортизола смањује током дана. Главна два пада примећена су у 9:30, а затим у 13:00. Иако повишен ниво кортизола може да помогне телу да се пробуди, он је такође и штетан, а комбиновање са кафом изазива непотребан одговор на стрес. Због тога би требало да сачекате најмање сат времена од буђења до прве шољице кафе.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО