Mnogi ne mogu da zamisle da započnu dan bez kafe. Svakog dana se širom sveta popije čak dve milijarde šoljica kafe. Ipak, previše kofeina može da izazove probleme sa spavanjem, što će doprineti smanjenju energije tokom dana. To će nas navesti da posegnemo za još jednom šoljicom kafe. Kako se to ne bi dogodilo, važno je vreme u koje pijemo prvu kafu u toku dana.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da dnevna doza ne prelazi 400 mg kofeina, što je ekvivalentno četiri šolje. Pre tome, oko 100-150 mg kofeina će obezbediti potrebnu energiju. Prve efekte osetićemo već posle pet minuta. Vrhunac ćemo dostići u roku od 15 minuta do dva sat, što će zavisiti, pre svega, od onoga što smo ranije jeli i brzine našeg metabolizma.

Stručnjaci preporučuju da ujutru sačekamo prvu šoljicu kafe. Ukoliko ustajemo oko 8:00, kafu bi trebalo da popijemo u 9:30. Prema istraživanjima, nivo kortizola, glavnog hormona stresa, najviši je kada se probudimo. Prerano ispijanje kafe može još više da ga poveća, izlažući nas nepotrebnoj nervozi. Ako ustanete ranije, sačekajte oko 1,5 sat pre nego što posegnete za svojom prvom kafom.

Istraživanje koje se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pokazalo je da se nivo kortizola smanjuje tokom dana. Glavna dva pada primećena su u 9:30, a zatim u 13:00. Iako povišen nivo kortizola može da pomogne telu da se probudi, on je takođe i štetan, a kombinovanje sa kafom izaziva nepotreban odgovor na stres. Zbog toga bi trebalo da sačekate najmanje sat vremena od buđenja do prve šoljice kafe.

(Mondo)

BONUS VIDEO