Дакле, у већем делу земље данас ће бити сунчано и тропски топло, уз максималне температуре од 30 до 34°Ц, у Београду до 32-33°Ц.

После 15 часова у западним и југозападним пределима Србије очекује се јачи развој конвективне облачности, па се касније подне, пред крај дана и увече у овим пределима очекују локални пљускови са грмљавином.

Биће услова и за грмљавинске олује, понегде и локално са градом и веома обилним пљусковима, при чему би у веома кратком временском интервалу пало и више од 20 литара кише по квадратном метру, уз опаснсот од урбаних поплава и бујица. Иначе, овај тип падавина не утиче на изливање река, већ само на појаву урбаних поплава или изливања мањих токова и потока бујичних карактера.

Иначе, налазимо се у делу године када су ове појаве уобичајене у нашим пределима, тако да нема места паници, већ треба пратити редовна обавештења и упозорења државних и надлежних служби.

Овакве појаве, попут грмљавинских непогода, без проблема се могу прогнозирати за одређени део земље данима унапред, али сама и тачна локација може се одредити два до три сата раније, поготово што су ове појаве и веома локалног карактера.

У току ноћи и у недељу ујутро локални пљускови са грмљавином очекују се понегде и на северу Војводине.

Локалних пљускова са грмљавином биће понегде и у ноћи ка понедељку и почетком следеће седмице и то углавном на северу Србије.

Биће и даље веома топло, уз постепени пад темперауре према средини седмице, да би након тога поново уследило веома топло време.

БОНУС ВИДЕО: