Умрлицу Жанке Стокић је, како је открио Марковић "Оливера скинула са једног дрвета", непосредно после сахране своје старије колегинице, 1947. године. Годину дана касније, Оливера је уписала Академију, а чињеница да је сачувала кроз све те деценије ово парченце папира, јасно говори о томе колико је ценила Жанку Стокић.

Фото: Архива Новости

 

Жанка Стокић била је прва Госпођа министарка Народног позоришта у Београду 1929. године, а Оливера Марковић окушала се у улози чувене Нушићеве јунакиње 1982. на истој сцени.

Занимљиво, Оливера Марковић је прво име на листи глумица које никад нису добиле награду Велика Жанка, мада су је итекако заслужиле.

Вештачке трепавице

Оливера Марковић држала се тога да свака глумица мора да има пар вештачких трепавица. Њој, уосталом, с онаквим талентом ништа друго и није било потребно.

Мада је млађа публика зна по улогама својеглавих госпођа у серијама "Бољи живот", "Срећни људи", "Породично благо" или откачене Ангелине у "Отвореним вратима", Оливера је каријеру почела улогама заводница, лепотица.

ФОТО: Архива новости

 

- Никада нисам била ни Офелија, ни Јулија, нити сам волела такве улоге. Почела сам као заводница и наиграла се таквог репертоара - од глупача до превејаних, од опајдара до дама из високог друштва, изјавила је једном приликом.

Касније, поносно је истицала да “глумац мора знати када треба да се повуче и промени жанр да не би испао смешан."

- Наступила је серија мојих улога телевизијских бабарога. Видите ја пристајем да ме руже и грде на сваки начин, а то само говори да себи нисам важна, него да ми је важно да се бавим тиме - изјавила је 1990. године.

Визит карта Оливере Марковић у себи носи разноликост свих њених улога, сву професионалност и посвећеност, али и скромност и својеглавост глумачке диве, за коју се везује и анегдота да је одбила Холивуд.

Пулс