Како се види на снимку објављеном на Инстаграм страници serbialive_novisad, пламен је био огроман и захватио је цело возило.

Кроз буктињу се назире да је цео аутомобил уништен.

На место пожара стигли су и ватрогасци који су учествовали у гашењу.

Још увек није познато како је до инцидента дошло нити да ли има повређених.

Како поступати у случају пожара у аутомобилу?

Када се суочите с пожаром у аутомобилу, важно је задржати смиреност и брзо деловати како бисте се заштитили и минимизирали штету. Ево неколико савета који би вам могли бити корисни:

Зауставите возило: Ако приметите дим или осетите мирис паљевине, одмах зауставите аутомобил на сигурном месту, укључујући све сигурносне светлосне сигнале.

Одмах изађите из возила:  Ако приметите пламен, напустите аутомобил што је пре могуће. Користите врата на супротној страни од места пожара како бисте избегли изложеност пламену.

Позовите помоћ: Одмах позовите ватрогасце и полицију како би дошли на место догађаја и предузели неопходне мере.

Не покушавајте да отварате поклопац мотора: Ако приметите дим или пламен из моторног простора, немојте покушавати да отворите поклопац мотора. То може довести до повећања ватре и озбиљне опасности.

Оставите врата затворена: У случају пожара, оставите врата затворена како бисте спречили продор ватре у унутрашњост возила.

Користите противпожарне апарате: Ако је пожар мањег обима и ако сте обучени за то.

Уклоните се од аутомобила и других возила: Ако се возило запалило на путу или другој прометној површини, удаљите се од њега и обавестите друге возаче да се приближе на безбедној удаљености.

Немојте користити течност за гашење пожара на бази воде: Пожари у возилима обично су изазвани горивом или уљем и могу се проширити ако се користи вода. Користите искључиво средства за гашење пожара која су погодна за гашење пожара на основу горива.

Ако је могуће, искључите контакт и уклоните кључ из браве паљења: Ово може спречити даље погоршање ситуације.

Немојте враћати се у запаљени аутомобил: Чак и након што ватрогасци стигну и угасе пожар, немојте се враћати у аутомобил док стручњаци не провере сигурност возила.

Будите спремни на могуће експлозије: Ако се у аутомобилу налазе запаљиве материје попут горива или гаса, могу се догодити експлозије. Стога, држите се удаљени и на безбедном растојању.

Проучите основне процедуре спашавања и пружања прве помоћи: Познавање основних техника пружања прве помоћи и спашавања може бити од виталне важности у хитним ситуацијама.

БОНУС ВИДЕО: