Коприва садржи велике количине гвожђа, што је самим тим чини савршеним саборцем против анемије. Поред гвожђа, коприва је богата минералима попут калцијума, магнезијума, фосфора и сицилијума.
Ево како се прави чај од коприве
Препоручије се чај од коприве који се припрема тако што се супена кашика добро опране и ситно исецкане коприве прелије са 2 дл кључале воде и остави да одстоји пар минута. Чај процедити и пити га док је млак - и у малим гутљајима.
Осим чаја од коприве се могу направити многобројна укусна јела као што су чорбе, пите, ролати, салате и слично. Овај драгоцен и јефтин лек са широким благотворним дејством, требало би што чешће да се налази на нашим трпезама.
У пролеће, али и у јесен сакупља се корење ове биљке, а у августу семење. Ако сами берете коприву, важно је да је добро оперете. Под млазом хладне воде нека буде 15 минута. Ставите рукавице да вас не би ожарила, трљајте је и док ово будете радили, жаре ће отпасти.
Прочитајте још
Оглас