Недостаци испијања кафе:

  • Није препоручљиво да је пијете на празан стомак, јер кафа изазива синтезу хормона холецистокинина, који покреће варење. А ако је стомак празан, онда нема шта да се вари - као резултат тога, постоји ризик од развоја жгаравице и симптома гастритиса.
  • Кафа повећава киселост желуца, крвни притисак и изазива поремећај сна.
  • Конзерванси у кафи негативно утичу на метаболизам и изазивају развој целулита.
  • Оснажујући ефекат кафе побољшава перформансе сат времена након испијања напитка. И након још једног сата можете се осећати поспано.
  • Кафа се не препоручује женама током трудноће и дојења. Кофеин пролази кроз плаценту, изазивајући смањење нивоа гвожђа (Фе) и других минерала у мајчином млеку.
  • Кафа изазива зависност, а прекомерна конзумација доводи до дехидрације.

Фото: Профимедиа

 

Предности кафе

  • Кафа садржи антиоксиданте који уклањају слободне радикале из тела. Ови антиоксиданси се боре против малигних неоплазми, одређених срчаних патологија, дијабетес мелитуса и паркинсонизма.
  • Кафа помаже да се решите главобоље ширењем крвних судова у мозгу.
  • Зашто се не препоручује испијање кафу након јутарњег устајања?

Хормон кортизол синтетише тело током дана, помаже нам да се пробудимо ујутру и да заспимо увече. Ујутро је ниво кортизола највећи, а испијањем кафе у ово време блокираћемо синтезу овог хормона и после неког времена пожелеемо да спавамо. Производња кортизола се јавља у 6-9 сати ујутро, а максимум је у 8-9 сати, тако да је оптимално време за шољицу кафе 10 сати или после ручка.

Фото: Shutterstock

 

Шта се дешава ако одустанете од кафе?

1. Тело ће боље апсорбовати витамине - Кофеин уништава витамин Б и смањује концентрацију минерала као што су Фе, К, Зн, Ца у телу. Само 1 шоља одлаже апсорпцију калцијума за 3 сата. Поред тога, кофеин избацује минерал калцијума из тела, а коштано ткиво постаје крхко.

2. Можете изгубити тежину - Кофеин активира синтезу кортизола и утиче на функцију надбубрежне жлезде. Надбубрежне жлезде раде у вези са штитном жлездом, која делује на метаболизам. Због кафе постаје спорије, а човеку је боље.

3. Имуни одговор ће се повећати - Кофеин је штетан за имуни систем (због штитне жлезде). Недовољна функција штитне жлезде доводи до ослабљеног имунолошког система.

4. Заборавићете на проблеме са јетром - Кафа је тешко сварљива. Јетра производи ензиме који разграђују кафу и метаболишу је.

БОНУС ВИДЕО: