Nedostaci ispijanja kafe:

  • Nije preporučljivo da je pijete na prazan stomak, jer kafa izaziva sintezu hormona holecistokinina, koji pokreće varenje. A ako je stomak prazan, onda nema šta da se vari - kao rezultat toga, postoji rizik od razvoja žgaravice i simptoma gastritisa.
  • Kafa povećava kiselost želuca, krvni pritisak i izaziva poremećaj sna.
  • Konzervansi u kafi negativno utiču na metabolizam i izazivaju razvoj celulita.
  • Osnažujući efekat kafe poboljšava performanse sat vremena nakon ispijanja napitka. I nakon još jednog sata možete se osećati pospano.
  • Kafa se ne preporučuje ženama tokom trudnoće i dojenja. Kofein prolazi kroz placentu, izazivajući smanjenje nivoa gvožđa (Fe) i drugih minerala u majčinom mleku.
  • Kafa izaziva zavisnost, a prekomerna konzumacija dovodi do dehidracije.

Foto: Profimedia

 

Prednosti kafe

  • Kafa sadrži antioksidante koji uklanjaju slobodne radikale iz tela. Ovi antioksidansi se bore protiv malignih neoplazmi, određenih srčanih patologija, dijabetes melitusa i parkinsonizma.
  • Kafa pomaže da se rešite glavobolje širenjem krvnih sudova u mozgu.
  • Zašto se ne preporučuje ispijanje kafu nakon jutarnjeg ustajanja?

Hormon kortizol sintetiše telo tokom dana, pomaže nam da se probudimo ujutru i da zaspimo uveče. Ujutro je nivo kortizola najveći, a ispijanjem kafe u ovo vreme blokiraćemo sintezu ovog hormona i posle nekog vremena poželeemo da spavamo. Proizvodnja kortizola se javlja u 6-9 sati ujutro, a maksimum je u 8-9 sati, tako da je optimalno vreme za šoljicu kafe 10 sati ili posle ručka.

Foto: Shutterstock

 

Šta se dešava ako odustanete od kafe?

1. Telo će bolje apsorbovati vitamine - Kofein uništava vitamin B i smanjuje koncentraciju minerala kao što su Fe, K, Zn, Ca u telu. Samo 1 šolja odlaže apsorpciju kalcijuma za 3 sata. Pored toga, kofein izbacuje mineral kalcijuma iz tela, a koštano tkivo postaje krhko.

2. Možete izgubiti težinu - Kofein aktivira sintezu kortizola i utiče na funkciju nadbubrežne žlezde. Nadbubrežne žlezde rade u vezi sa štitnom žlezdom, koja deluje na metabolizam. Zbog kafe postaje sporije, a čoveku je bolje.

3. Imuni odgovor će se povećati - Kofein je štetan za imuni sistem (zbog štitne žlezde). Nedovoljna funkcija štitne žlezde dovodi do oslabljenog imunološkog sistema.

4. Zaboravićete na probleme sa jetrom - Kafa je teško svarljiva. Jetra proizvodi enzime koji razgrađuju kafu i metabolišu je.

BONUS VIDEO: