Сигурно знате за онај савет да вода у којој су јаја треба да проври и онда се оставе још 5 минута да кључају, склоне с рингле?

Па, и не баш. Обично тада жумаце остаје сирово, а беланце се одмах скува.

Мери Френсис Кенеди Фишер, некада један од најбољих женских кувара у Америци, пре смрти је написала књиге у којима је давала значајне савете о кулинарству.

Фото: Схуттерстоцк

 

 

Поред многобројних трикова о начину припремања хране, она је и открила две најбоље методе за савршено скувана јаја које гарантују да ће жуманце бити потпуно скувано, али и меко.

Први начин је можда и најлакши, само је битно да пратите редом кораке. Дакле, прво је потребно да јаја прелијете хладном водом, а тек онда да их ставите у кипућу. Рингла треба да буде укључена на средњу јачину, а јаја слободно може да оставите колико год желите. Иако мислите да је овај процес кувања дужи, будите уверени да ће се скувати једнако брзо као и када вода кључа.

Друга техника подразумева да у шерпу сипате хладну воду, уроните јаја, а потом воду брзо загрејете. Чим проври, јаје је скувано!

Иако су ове њене методе побројале многе похвале, а људи који су их испробали кажу да јаја заиста јесу најукуснија када се скувају на поменуте начине, Мери је у својој књизи навела да постоји један мали недостатак.

Јаја су савршено скувана, али је теже очистити љуску са њих.

БОНУС ВИДЕО: