Даску за сечење поседује свака домаћица у својој кухињи, а правило је да она мора да буде дрвена, јер се на њој мање бактерија задржава. Обично се пере само водом, али често се користи и детерџент за судове.

На даску за сечење не обраћа пуно људи пажњу, али постоје знаци који вам указују да јој је прошао рок трајања и да мора да се баци. 

Домаћице обично користе даску за сечење предуго и не обазиру се на то да ли има пукотине. Ипак, то су знаци да ће остаци хране да се задржавају, али и течност.

Колико год добро да оперете, нећете моћи да уклоните све, а то значи да ће се на дасци скупљати бактерије.

Фото: Shutterstock

 

Осим што пукотине ружно изгледају, било на дрвеној или пластичној дасци, ту могу да се задрже честице хране и да се скупља влага.

Након прања, чишћење крпом је још гори потез, јер тако бактерије можете да пренесете на њу, а онда и на остале површине. Зато када се појаве пукотине на дасци, обавезно је баците. 

Фото: Shutterstock

 

Без обзира што дрвене даске нуде природну антибактеријску заштиту, можете да користите и пластичну или ону од бамбуса, само их редовно мењајте.

(Ствар укуса)

БОНУС ВИДЕО: