Сви у породици веома су привржени традицији, држе се обичаја, Новака често виђамо у цркви поводом великих хришћанских празника, а Дијана Ђоковић сваког новембра носи титулу "шефа кухиње" и задужена је за трпезу и славски колач.

Родитељи славног тенисера инсистирају на традиционалним специјалитетима, квалитетном месу, неким старинским јелима са Косова, а погача се увек меси по провереном рецепту.

Фото: Профимедиа

 

 

Потребно је:

1 кг меког брашна (тип 400)

1 коцка свежег квасца (40 г) или 1 кесица сувог квасца

500 мл топлог млека

100 мл топле воде

100 мл уља (или 80 г отопљеног путера за богатији укус)

2 кашике шећера

1 кашичица соли

3 јаја (2 за тесто, 1 за премазивање)

За украсе:

Мањи комад теста (одвојити на почетку)

Мак, сусам или орашасти плодови (по жељи за декорацију)

Припрема:

У шољу топле воде ставите шећер и квасац. Добро промешајте и оставите на топлом месту да се квасац активира (10-15 минута). Требало би да се запени.

У великој посуди просејте брашно. Додајте со, активирани квасац, млеко, уље и јаја. Замесите глатко и еластично тесто. Ако се лепи, додајте још мало брашна, али водите рачуна да тесто остане мекано.

Тесто обликујте у лопту, прекријте кухињском крпом или фолијом и оставите на топлом месту да нарасте (око сат времена, док се не удвостручи).

Кад тесто нарасте, одвојите мали део за украсе (крст, плетенице, розете...).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Главни део теста премесите, обликујте у лопту и ставите у подмазан или округли плех обложен папиром за печење.

Одвојени део теста искористите за прављење украса: крст (централни симбол колача), плетенице за ивице, розете или гроздове за додатну декорацију. Можете додати и детаље попут класја или птица.

Умутите једно јаје са кашиком млека и нежно премажите целу површину колача, укључујући украсе. Детаље, ако желите, можете посути маком или сусамом.

Рерну загрејте на 180°Ц. Ставите колач и пеците око 40-50 минута, док не добије златно-смеђу боју. Ако почне да тамни превише брзо, прекријте га алу-фолијом.

Колач је готов када чачкалица изађе сува након убода у средину.

(Жена Блиц)

БОНУС ВИДЕО: