Svi u porodici veoma su privrženi tradiciji, drže se običaja, Novaka često viđamo u crkvi povodom velikih hrišćanskih praznika, a Dijana Đoković svakog novembra nosi titulu "šefa kuhinje" i zadužena je za trpezu i slavski kolač.

Roditelji slavnog tenisera insistiraju na tradicionalnim specijalitetima, kvalitetnom mesu, nekim starinskim jelima sa Kosova, a pogača se uvek mesi po proverenom receptu.

Foto: Profimedia

 

 

Potrebno je:

1 kg mekog brašna (tip 400)

1 kocka svežeg kvasca (40 g) ili 1 kesica suvog kvasca

500 ml toplog mleka

100 ml tople vode

100 ml ulja (ili 80 g otopljenog putera za bogatiji ukus)

2 kašike šećera

1 kašičica soli

3 jaja (2 za testo, 1 za premazivanje)

Za ukrase:

Manji komad testa (odvojiti na početku)

Mak, susam ili orašasti plodovi (po želji za dekoraciju)

Priprema:

U šolju tople vode stavite šećer i kvasac. Dobro promešajte i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira (10-15 minuta). Trebalo bi da se zapeni.

U velikoj posudi prosejte brašno. Dodajte so, aktivirani kvasac, mleko, ulje i jaja. Zamesite glatko i elastično testo. Ako se lepi, dodajte još malo brašna, ali vodite računa da testo ostane mekano.

Testo oblikujte u loptu, prekrijte kuhinjskom krpom ili folijom i ostavite na toplom mestu da naraste (oko sat vremena, dok se ne udvostruči).

Kad testo naraste, odvojite mali deo za ukrase (krst, pletenice, rozete...).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Glavni deo testa premesite, oblikujte u loptu i stavite u podmazan ili okrugli pleh obložen papirom za pečenje.

Odvojeni deo testa iskoristite za pravljenje ukrasa: krst (centralni simbol kolača), pletenice za ivice, rozete ili grozdove za dodatnu dekoraciju. Možete dodati i detalje poput klasja ili ptica.

Umutite jedno jaje sa kašikom mleka i nežno premažite celu površinu kolača, uključujući ukrase. Detalje, ako želite, možete posuti makom ili susamom.

Rernu zagrejte na 180°C. Stavite kolač i pecite oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako počne da tamni previše brzo, prekrijte ga alu-folijom.

Kolač je gotov kada čačkalica izađe suva nakon uboda u sredinu.

(Žena Blic)

BONUS VIDEO: