Оливер Драгојевић један је од највољенијих и најутицајнијих музичара на простору бивше Југославиј. Иако нас је напустио пре 6 година, током своје богате каријере, оставио је дубок траг у музици, поставши синоним за далматинску песму и медитерански звук. Његови хитови су одолели зубу времена, те су и даље популарни међу свим генерацијама.

Фото: АТА имагес, Фејбук принтскрин

 

Оливер Драгојевић је одрастао у Велој Луци на Корчули, где је још као дете показао склоност према музици. Његови родитељи су га подржавали, па је са седам година почео свирати хармонику. Са 14 година, освојио је прву награду на аматерском певачком такмичењу, што је био почетак каријере.

Његов професионални пут започео је 1963. године када се придружио бенду "Батали" из Сплита. Касније је певао са популарним саставом "Дубровачки трубадури", где је додатно избрусио свој музички талент и стекао популарност.

Прави пробој у соло каријери догодио се 1974. године када је извео песму "Ча ће ми Цопацабана" на фестивалу "Сплит '74". Од тада, Оливер је постао стални учесник фестивала, а његове песме постале су неизоставни део далматинског музичког репертоара.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Ослобођење

 

Његова прва велика љубав била је класична музика, али је убрзо прешао на поп и забавну музику, што се показало као прави избор. Његови хитови као што су "Писмо моја", "Молитва за Магдалену", "Цесарица", "Молитва", "Тко сам ја да ти судим" и многи други, постали су евергрини и обележили су животе милиона слушалаца.

Увек је истицао важност породице и пријатеља, те се трудио да свој приватни живот држи подаље од очију јавности, али са на површину испливали детаљи који су многе изненадили.

Занимљив живот са супругом Весном

Пре неколико месеци Оливерова сапутница открила је веома интересантне детаље из њихове свакодневице.

Освојио је на необичан начин.

- Постојала је једна Јелена, познајем је! Он свакодневно мењао те девојке. Он иде с њом под руку, а прати мене. И то је трајало барем десет дана. И једног дана, седи он у градској кафани с неким пријатељем, и каже ми: "Госпођо, ви сте ми некако познати!" А ја му одговарам: "Познајеш ме, јер си ми већ десет дана за леђима", испричала је Весна у емисији Гиулиана на Радио Далмацији.

Мало ко је знао да је управо она издржавала,

- Он је био изгубљен случај. У два сата ујутро ме звао након концерта у Требињу да ће таксијем доћи по мене, звони кућни телефон у ходнику, пробудила сам целу кућу, а ја радим ујутро у шест у болници, испричала је и додала шаљиво:

- Он је био спонзоруша, ја сам га издржавала, моји су дигли кредите да уредимо стан... Кад смо се венчали, нас је једанаестеро живело осам година у истом стану! Ујутро се сви разбеже, останемо ја и свекрва. А свекрва је имала година као ја сад. Али је она мени, по мом доживљају, била толико стара, да сам ја очекивала сваки дан да ће она умрети. Она би говорила: Ајме ово, ајме оно, ја ћу умрети - рекла је Весна том приликом.

Фото: АТА имагес, Н. Скендерија

 

Зашто 3 деценије није певао у Београду?

Ово питање и данас интигира јавност. Давао је интервјуе медијима из Србије, Радио-телевизија Србије у Сплиту је снимила емисију о њему. Када је том приликом упитан зашто не жели у Београд, кратко је одговорио да је та прича завршена.

После Оливерове смрти, његова супруга Весна Драгојевић открила је зашто Оливер није долазио у Србију.

- Када је бомбардован Дубровник, моја породица је дошла у Сплит. Гледали смо снимке како горе бродови у Дубровнику и ту је био брод мога оца. То је био велики брод од 10 метара који је мој отац почео да гради док сам ја ишла у школу. Читав живот га је градио и звао се Копакабана. И тада је мој отац видео на телевизији како тај његов брод гори. Почео је да плаче и да кука, а онда му је Оливер рекао:

- Миљенко, немојте ви ништа да бринете. Ја сам пуно тамо радио, био сам милион пута, ако ће вас то утешити ја више никада нећу тамо певати, испричала је Весна и додала да је то једина реченица коју је њен покојни супруг рекао за Србију.

Управо о овој врло шкакљивој теми проговорио је пре неколико година и певач Оливер Мандић у емисији “Мојих 50” на Накси радију.

- Оливер је сјајан пјевач. Штета што не може да дође у Београд. Нудио сам му 200.000 евра да направимо концерт под називом “Два Оливера” с филхармонијом. Ситуација је веома специфична у њиховој средини. Он каже да би, када би се вратио у Сплит после концерта у Београду, морао да брине за животе својих синова, рекао је Мандић том приликом.

И сам Драгојевић је причао о концерту у Београд са Тањом Петернек Алексић у Сплиту, а када га је ауторка популарне емисије упитала да ли ће Београд уврстити на листу градова у којима ће направити концерт, кантаутор је одговорио:

- Неће, неће. То смо завршили. Заправо, ту тему смо завршили… Звали су ме пуно пута и сваки пут сам рекао не, ја сам мислио да је та тема завршена, рекао је Оливер у емисији "ТВ лица, као сав нормалан свет" и додао да не постоји могућност да своје мишљење промени.

Стил