Марта и Сигмунд Фројд су били верени пуне четири године. Таква су била правила патријархалног друштва почетком 20. века. Страсти је требало смиривати и биле су резервисане за прву брачну ноћ. До тад, Фројд је своје љубавне фрустрације ослобађао писањем писама својој вереници. Често је у њима био груб и љубоморан.

Марта и Фројд су се венчали у Вандбеку, уз верски обред, без обзира што је Фројд био загрижени атеиста, како би њихов брак био признат у Аустрији. Марта је испоштовала веренички статус и остала невина, док је Сигмунд, према причама Марије Бонапарте, њихове пријатељице, током дугог целибата имао бар један сексуални однос.

Стан у коме је била смештена докторова ординација, био је скромно сређен, али са укусом. У њему је Марта постепено учила како да води домаћинство. За осам година брака родила је шесторо деце – Матилду, Жана, Оливера, Ану, Мартина и Софију, која је рано умрла. Иако је Марта трудноће подносила добро, чак је била и срећна, Фројд је, ипак, показао еманципованост, тражећи од блиског пријатеља Вилхелма Филиса да пронађе нову методу контрацепције, јер је он осетио праву одвратност према најстаријем начину превенције нежељене трудноће – коитусу интеруптусу (ејакулација ван вагине), коме је приписао неурозу.

Фото: Профимедиа

 

 

Реченица после које никад није хтео да спава са њом

"Сваки пут кад си са мном, ја у мислима стварам слику другог мушкарца... Тако доживљавам своје задовољство", изјавила је Марта Фројд свом супругу. Након ове реченице и 11 година брака, Фројд више никада није делио интимне тренутке са својом супругом.

Овако је говорио о интимним односима:

  • Сексуалност је свачија слабост—и снага
  • Сваки део тела је еротски
  • Хомосексуалност није ментална болест
  • Све љубавне везе садрже амбивалентна осећања
  • Учимо да волимо из наших раних односа са родитељима и старатељима
  • Наша вољена особа постаје део нас самих
  • Фантазија је важан фактор у сексуалном узбуђењу

(Магазин Новости)

БОНУС ВИДЕО: