Ова млада медицинска сестра из Лесковца и мајка две девојчице, од пет и седам година, храбро се бори против акутне леукемије. Тренутно у Београду пролази кроз нови циклус хемиотерапије и не губи наду да ће у крви неке од хуманих особа, које се буду одлучиле да се упишу у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе, пронаћи свог донора.

Уз захвалност Маријиних сродника и пријатеља свима који су већ дали крв и покушали да јој помогну, потрага за њеним јединим леком се наставља.

Сутра и прексутра, у Лесковачком културном центру од 10 до 16 часова, биће организована још једна акција давања крви. Акција ће бити организована и у Врању. Најављена је за петак од 9 до 15 часова, у просторијама Омладинског културног центра "Окце".

Где све може да се дође

ПРИЈАВА у регистар, без обзира на пол и крвну групу, могућа је и сваког дана у Институту за трансфузију крви Србије у Београду, Служби за трансфузију крви КБЦ Земун, у свим Заводима за трансфузију крви, као и код свих теренских екипа приликом добровољног давања крви.

- Сваки узорак који добијем повећава ми шансе да пронађем свог донора, али истовремено је нада и другима којима је, као и мени, трансплантација неопходна. Позивам све људе добре воље, од 18 до 45 година, да се одазову акцијама, приступе Регистру и помогну ми да преживим. То је потпуно безопасна метода за све потенцијалне доноре, а мени значи живот - навела је Марија за коју ни у светском регистру није пронађен подударан давалац.

Безбедно

ПРОЦЕДУРА подразумева попуњавање формулара и давање једне епрувете са три милилитра крви. Ако дође до подударности, тек тада се доноси одлука и иде се у даљи поступак. Све је потпуно безбедно, а део матичних ћелија који се да брзо се и надокнади. Не може доћи до заразе крвљу преносивим болестима, давалац не постаје анемичан и не нарушава сопствени имуни систем.

Њена тешка судбина скренула је пажњу јавности и на важност формирања што веће базе донора матичних ћелија у нашој земљи. Оне су Маријин лек и живот, а највећа вероватноћа је да се подударан донор, због генетских поклапања, пронађе баш у Србији.

Регистар

ПРЕДРАГ Слијепчевић, који је четири пута победио леукемију и председник Удружења Леука из Београда, које је и покренуло акцију, говорио је У Врању о значају Регистра давалаца матичних ћелија.

- Ми ћемо на нашу велику жалост стално имати Марије. Имамо људе и децу из овог краја који нису више међу нама, и зато је од суштинског значаја лечење матичним ћелијама. Оне су лек за корпус хематолошких обољења, а он је у сваком ко жели и може да другоме подари живот - нагласио је Слијепчевић.

Отуда и позив свим грађанима наше земље да се одазову хуманитарној акцији, јер је то једни начин да се Марија врати животу какав је водила пре него што јој је, половином фебруара ове године, дијагностикована акутна леукемија. Она од тада гледа смрти у очи, али више брине за здравље једне од својих девојчица. Маријин супруг Марко је са њиховом ћерком у болници у Београду. Чека се коначна дијагноза. Најаве лекара биле су озбиљне, а страх од могућег заокупља обоје.