Иначе, овај светац се празнује 21. фебруара.

Свети великомученик Теодор Стратилат је светитеља из 4. века о коме је писао и владика Николај Велимировић.

Био је римски војвода и градоначелник града Ираклије у моменту када је решио да остави све своје богатство и моћ и постане хришћанин иако је знао да ће га то коштати живота.

Након што је у свом родном граду срушио многобожачке идоле навукао је бес цара Ликинија који је наредио да светитељ буде ухапшен и стављен на страшне муке.

Свети Теодор је након тога шибан, разапет на крст, гађан стрелама и на крају убијен. У хришћанској традицији помиње се да је за све време мучења непрестано говорио: "Слава Теби Боже мој, слава Ти!”

Свети Теодор је умро 319. године не дочекавши да види победу хришћанства и проглашење за званичну религију римског царства. Његове мошти су пренете из Евхаите у Цариград и сахрањене у цркви Влахерни.

Владика Николај Велимировић је у “Охридском прологу” о овом светитељу записао и ово:

"Има мучеништва драгоценијег од драгоценог. Драгоценост мучеништва зависи од величине блага које један хришћанин напусти, и место тога прими страдање; и зависи још од величине страдања, које он поднесе Христа ради.”

Како је и сам био војник који је ризиковао све, Свети великомученик Теодор Стратилат се данас сматра заштитником војника. Верује се да ће их он заштитити од сваке невоље ако му се помоле и затраже помоћ.

Тропар

Мудрим војевањем за истину, био си добри војвода небеског Цара, свети мучениче Теодоре. Оружјем вере наоружао си се мудро и победио војске демона, и показао си се као победоносни страдалац: Зато те са вером увек прослављамо.

БОНУС ВИДЕО: