Подсетимо, експлозија се догодила прекјуче, 19. јуна, око 18 часова. Дете је преминуло на лицу места, две жене су теже повређене, мушкарац је лакше повређен. Сви су држављани Чешке, јавља хрватски Индекс. 

Задарска полиција спровела је јуче поподне криминалистичко истраживање против 46-годишњака из Чешке, оца дечака, због сумње да је починио кривично дело „Тешка кривична дела против опште сигурности“ Кривичног закона у вези кривичног дела „Довођење у опасност живота и имовине опште опасном радњом или средством“ из Кривичног закона Републике Хрватске.

Са дечаком ушао на војни полигон, дозволио му да узме експлозивну направу

Сумњичи се да је по претходном договореном плану обиласка у среду, 19. јуна 2024. године у послеподневним сатима у друштву своје породице и пријатеља дошао на шире книнско подручје где се на улазу у означено опасно подручје војног полигона није придржавао видно истакнутих писаних упозорења на хрватском и енглеском језику те, лакомислено сматрајући да неће доћи до нежељене и по живот опасне последице, с дететом ушао у забрањени простор и допустио му да пронађено експлозивно средство узме и понесе са собом, а које је потом осумњичени лично ставио у свој аутомобил.

Нешто касније, због квара на аутомобилу, зауставили су возило поред жупанијског пута, када је дете из возила извадило експлозивну направу која се у једном тренутку активирала. Од последица експлозије дете је од задобијених повреда преминуло на лицу места, док су две жене задобиле теже, а један мушкарац лакше, пише Индекс.

Сви трагови иду у Загреб на вештачење

Полицијски службеници извршили су увиђај на подручју Билишана, на месту експлозије. Полицајци су извршили и други део увиђаја на наведеном подручју Книна. Како би се утврдила врста експлозивне направе и начин активирања, сви трагови пронађени на лицу места су изузети и биће прослеђени Центру за форензичка испитивања, истраживања и вештачења Иван Вучетић у Загребу.

Након криминалистичког истраживања, против 46-годишњака је поднета кривична пријава Општинском државном одветништву у Задру, те је у законском року предат оделу за притвор ПУ задарске.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: